Дани дијаспоре у Приједору

Традиционални летњи "Дани дијаспоре – отворена врата Приједора", који се већ пету годину одржавају у организацији и под покровитељством невладине организације Нансен дијалог центар Приједор, у трајању од месец дана, према речима самих организатора, успешно се приводе овогодишњем завршетку.

Овогодишњи Дани дијаспоре, који су почели 1. јула и трају све до 02. августа, имају веома богат програм који се заснива, као и ранијих година, на културно-забавним и спортским садржајима, a укључује и важан информативно едукативни програм.

Према речима главне координаторке регионалног огранка Нансен дијалог центра (НДЦ) у Приједору Тијане Тимарац главна новина овогодишњих сусрета дијаспоре са завичајем јесте у оснивању својеврсног Инфо-пулта у Канцеларији НДЦ, а у сарадњи са општинским властима, месту где би представници дијаспоре могли да добију све релевантне информације које се тичу решавања њихових проблема у родном крају.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Тимарчева је истакла да је основни циљ ових сусрета побољшање комуникације и сарадње између локалног становништва и дијаспоре, али и јачање самих капацитета локалних заједница за рад са дијаспором.

Подсећајући да је дијаспора са подручја Приједора мултиетничка, и да осим Бошњака, којих је највише, ту такође има Срба и Хрвата, али и других, Тимарчева је нагласила да је један од главних задатака ових сусрета обнова и јачање поверења међу народима овог краја.

Свој програм Дани дијаспоре сваке године усавршавамо и допуњујемо, и то увек ослушкујући шта су то стварне потребе тих људи, рекла је Тимарчева поручујући да већ са завршетком овогодишње манифестације наша Канцеларија већ се ради на припремама сусрета за следећу годину.

Главно седиште невладине организације НДЦ је у Лилехамеру, у Норвешкој, при Националној академији за мир и дијалог, и она делује од 2000. године. Огранак у Приједору је само део шире мреже те организације која своје подружнице има широм простора бивше Југославије, осим у Словенији.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво