Успешно завршен веронаучни камп у Мађарској

Традиционални летњи "Веронаучни камп" за српску децу школског узраста у Мађарској, у организацији Епархије будимске, одржан је ове године у Вашархељу, крај Сегедина. Овај облик наставе Српска православна црква редовно одржава већ 23 године са основним циљем да децу научи основама православља, очувању вере, српске културе и традиције.

Према речима директора Веронаучног кампа прото-намесника Далибора Миленковића, пароха месне цркве у Бати, покрај Будимпеште, овогодишњи камп, у трајању од недељу дана, од 13. до 19. јула, и који је похађало укупно 44 српске деце из свих крајева Мађарске, као и мањи број њих из Србије, успешно је завршен.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а отац Далибор је истакао да се као и сваке године камп одржава у другом месту, тамо где постоји српска православна црква, а овога пута је то било место Вашархељ, покрај Сегедина.

Деца су, заједно са свештеницима и васпитачима, смештена у близини цркве и имају потпуно обезбеђен смештај и храну, а у току трајања овогодишње школе омогућена су им и купања у сегединском градском базену, посете месној ботаничкој башти, зоолошком врту и музеју.

Веронаучни камп редовно, сваке године, почиње после Петровданског поста и траје недељу дана, а настава се одвија у преподневним и поподневним часовима, рекао је отац Далибор појаснивши да се пре подне осим часова веронауке, црквеног и духовног појања, одржавају и часови српског језика, историје и културе, као и предмет Ручни рад, док је поподне резервисано за спортске активности и дружења.

"Важно је напоменути да су сва деца, полазници ове школе, заједно са њиховим свештеницима и учитељима, обавезна да свакодневно присуствују јутарњој литургији и поподневној молитви. Предавачи у Кампу су, осим четворо свештеника и четири учитељице, из српских школа у Мађарској. Овде су улоге учитељица посебно значајне јер оне не само да држе наставу већ воде и бригу о свакодневном, даноноћном животу деце у кампу, њиховом васпитању и безбедности", каже за РТС отац Далибор и истиче да је намера организатора да традицију Веронаучног кампа одржавају у континуитету, без прекидања и унапређују свој рад, тако да већ са завршетком овогодишње школе започињу и припреме за наредну сезону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара