"Српске палате у Трсту" у Етнографском музеју

У Етнографском музеју у Београду 21. јула биће отворена изложба "Српске палате у Трсту" ауторке Гордане Гордић на којој ће бити представљено како су Срби у том италијанском граду током два и по века успели да очувају свој идентитет и своју цивилизацијску еманципацију.

Срби су поред духовних, оставили и многа материјална сведочанства, своје славе, своје моћи, а изнад свега своје свести.

Зачетак развоја савременог Трста почиње у доба владавине Хабсбуршког цара Карла ВИ који 1719. године проглашава Трст слободном луком у који тада почињу да се досељавају поморци, трговци и занатлија из различитих земаља али и Србије.

Повељом Марије Терезије из 1751. одобрено је Србима у Трсту да подигну своју цркву, оснују црквену општину и отворе школу.

Крајем 18. века те установе постају један од културних центара у којима се окупљају истакнути ствараоци, међу којима су Доситеј Обрадовић, Вук Караџић, Петар Други Петровић Његош, Лукијан Мушицки, Јоаким Вујић, Матија Бан, Јосиф Рајачић, Михаило Обреновић и многи други.

Јово Куртовић, један од оснивача Српске заједнице гради своју палату 1788. године на тргу Понте Росо.

Касније, током прве половине 19. века, Срби почињу да дижу палате у новоизграђеним градским четвртима, као што су Ђузепинска и Франческанска четврт.

У тим деловима града се насељавају Александар Ковачевић 1821, Михајло Вучетић 1825, Ђорђе Ивановић 1825, Кристофор Поповић 1825, Кристофор Шкуљевић 1832, Александар Бајовић 1834. и многи други.

Зграде чију су израду наручивали или куповали имућни Срби углавном су пројектовали најреномиранији архитекти ондашњег Трста.

Најлепше палате, бродови и трговине у Трсту биле су некада српске. Куртовићи, Шкуљевићи, Гопчевићи, Ивановићи, који су половином 18. века дошли у град, задужили су га велелепним грађевинама.

Данас, старе породице су нестале, али су граду остале неке од најлепших палата. Једна од најмонументалнијих је православна црква Св. Спиридона из 1869. која је била стециште и услов за опстанак заједнице која је обележила историју савременог града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара