Срби из региона усвојили заједничку декларацију

Тродневна конференција представника Срба из седам земаља нашег региона завршена је у Будимпешти, усвајањем заједничке декларације у којој се упозорава да се број наших сународника у региону константно смањује.

У свим земљама у окружењу, постоје проблеми остваривању њихових индивидуалних и колективних права, док је истовремено процес асимилације Срба далеко присутнији од њихове друштвене интеграције у државама у којима живе.

Учесници конференције поручују да је из тих разлога свим српским организацијама у региону потребна снажнија и системска институционална подршка Републике Србије.

Уз разумевање за све тешкоће са којима је Србија суочена као држава, учесници конференције инсистирају да она својим сународницима у региону брине макар у оној мери у којој то чини када је реч о мањинским заједницама у Србији.

У заједнички усвојеном саопштењу, које је потписао домаћин конференције Љубомир Алексов, српски посланик у Мађарском парламенту, представници Срба из региона позивају српске организације на заједништво, како би био настављен рад на очувању и унапређењу националног и културног идентитета Срба.

Такође, позивају Владу Републике Србије да сачува достојанство и да не подлегне притисцима и неприхватљивим захтевима, који би нанели штету интересима српског народа.

У декларацији се каже да је конференција представника Срба из региона у сталном заседању, а нове редовне консултације одржаће се у Подгорици крајем новембра 2015. године.

На следећем редовном заседању биће достављени извештаји о положају Срба у земљама региона, са којима ће бити упознате институције Републике Србије, као и домицилних држава и међународних организација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара