Магија Фабержеових јаја

Недавно је један Амерички трговац, цењкајући се са продавцем на бувљаку, успео да за 13.300 долара откупи златно јаје....када га је однео на процену у Енглеску, добио је одговор да је реч о правом Фабержеовом јајету, вредном 33 милиона евра. Ево приче из Париза о Фабержеовим јајима, невероватном споју луксуза и уметности.

Малена радња у 9. париском арондисману, једина која прави копије Фабержеових јаја у Француској. Ово је снимано нерадним даном, јер је преко недеље, због еуфорије Фаберже то готово немогуће. Чини се да је и власник радње у чуду, иако целог живота верује у Фабержеову магију.

„Још као дете сам био омађијан причом о Фабержеовим јајима. Онда сам за дипломски рад имао Фабержеа. Потом сам на Примењеним уметностима специјализовао тематику Фабержеових јаја, и на крају се запитао зашто ја не бих отворио радњу и луксуз Фабержеових јаја дозволио и обичном свету", пита се Вабе Франк, историчар уметности.

Густав Фаберже је био хугенотски избеглица из Француске, који се, већ као познати јувелир, 1842. преселио у Санкт Петерсбург. Каже да су Тифани и Картије скупоценији, али да су они трговци, а он уметник. Ова реченица долази до самог цара Александра Трећег, који баш тих дана тражи поклон за царицу Марију Фјодоровну, у коју је безнадежно заљубљен.

За Ускрс 1885. тако стиже невероватан поклон, златно јаје пресвучено белим емајлом са златним јајетом у коме се налазе пилићи од разнобојног злата. И мит је рођен, традиција настаје, чека се нови Ускрс...

„Шта разликује наше јаје од Фабержеових? Пре свега то што су Фабержеови производи уникати и оригинали. Затим, материјали, то су били злато, драго камење, итд...Ипак ми смо јако популарни зато што је израда изванредна, а материјали више него солидни. На крају, код Фабержеа никада нисте ногли да нађете туце истих јаја", каже Франк.

Не само да нисте могли да нађете два иста јајета, него ни цар, све до Ускрса, није смео да зна шта ће на поклон добити.

Чуда су се низала, јаја од црвеног злата у жутом емајлу са граном лорбера од зеленог злата.

„Имамо јако пуно Руса који овде долазе у најчешће време Ускрса да купују. Руси и Париз, то је једна стара и лепа и болна прича", закључује Франк.

Идеја Фабержеових јаја носи симболику раскођи, уметности, затим дугих емигрантских година несреће и борбе да се наслеђе по сваку цену сачува.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара