Активности Заједнице Срба Швајцарске

Заједница Срба Швајцарске је успешно окончала хуманитарну акцију за обнову амбуланте у Мокрању, у Источној Србији. Одржали су и промоцију часописа "Глас расејаних" и уручили кључеве новоизграђене куће фамилији Манојловић у месту Прибој, општина Лопаре, у Републици Српској.

Заједница Срба Швајцарске саопштава да је акција прикупљања помоћи за обнову амбуланте у месту Мокрање у Источној Србији успешно приведена крају. Овој хуманитарној акцији, коју је организовала Управа Заједнице Срба Швајцарске, одазвали су се бројни клубови и појединци у Швајцарској.

Сакупљена помоћ је предата представницима места Мокрање.

У просторијама једног од наших најуспешнијих фудбалских клубова у Швајцарској, ФК Србија, Заједница Срба Швајцарске је организовала промоцију часописа Глас расејаних. Промоцији су присуствовали бројни представници клубова, фирми и удружења из целе Швајцарске.

Часопис Глас расејаних је покренула група младих Срба из Швајцарске, са циљем да се нашим грађанима у расејању, пре свега младима, приближи српска култура, традиција и историја. Гост презентације је била и Весна Пешић, власница издавачке куће Пешић и синови, која је одржала предавање о винчанској култури на просторима данашње Србије.

Догађај који је посебно обрадовао све љубитеље кошарке и све наше грађане у Швајцарској је и пласман у прву лигу кoшаркашког клуба Кораћ из Цириха. Кораћ је обезбедио пласман у прву лигу једно коло пре краја сезоне победом над првопласираном екипом из Шафхаузена са резултатом 68:57. Овај кошаркашки клуб постао је члан Заједнице Срба Швајцарске од марта месеца 2015. године.

Последњег викенда марта предати су кључеви новоизграђене куће фамилији Манојловић у месту Прибој, општина Лопаре у Републици Српској. Изградњу ове куће финансирао је СК Свети Сава из Алтштетена, Швајцарска, који спада у ред најактивнијих чланова Заједнице Срба Швајцарске. Породица Манојловић је током поплава 2014. године изгубила дом, а општина Лопаре је овој и неколико других породица доделила бесплатне плацеве за изградњу нових кућа. Управа СК Свети Сава из Алтештетена на челу са председником Љубишом Мирићем, одлучила је да својим новчаним донацијама помогне изградњу куће овој фамилији. Кућа је недавно завршена, а руководство општине Лопаре је организовало свечано уручење кључева. У име СК Свети Сава из Алтштетена, овом свечаном чину присуствовао је председник удружења Љубиша Мирић.

Заједница Срба Швајцарске у априлу планира да организује трибину са младим представницима шест најзначајнијих политичких партија у Швајцарској. Трибина ће се одржати 21. априла 2015. године у просторијама ЕТХ у Цириху.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара