Како до боље медијске сарадње дијаспоре и матице

Скупштински Одбор за дијаспору и Србе у региону заседао је 27. фебруара, са темом положаја и проблема српских медија изван Србије и њиховој сарадњи са медијима у матици.

Неопходна је проходност информација да би матична држава на најбољи начин помогне својим сународницима који живе у дијаспори и суседним државама, заједнички је став учесника проширене седнице скупштинског Одбора дијаспору и Срба у региону, којој су присуствовали представници медија из матице и дијаспоре као и ресорних министарстава задужених за медије и Србе изван матице Србије.

„Мислим да је ово права прилика да прво упознамо једни друге, ту колеге из Мађарске и других држава, а то је битан аспекат, јер у првом реду морамо сарађивати међусобно, па тек онда видети како ћемо са матицом. Ово је истовремено и прилика да кажемо са којим се проблемима суочавамо ми, српски новинари у дијаспори, и да видимо чиме можемо ми и чиме може матица да помогне", каже Рајко Корња, директор за медије Савеза Срба у Румунији.

„Ми смо веома захвални организаторима што су нам пружили могућност да јавност наше матице упознамо и са нашим актуелним проблемима, а и са успесима, наравно. Оваквих сусрета у скупштини Србије није било до сада, надам се да је ово почетак праксе коју одавно прижељкујемо", каже Драган Јаковљевић, главни и одговорни уредник Српских недељних новина из Будимпеште.

„Хрватска има јако добре законе, Уставни закон, међутим, не спроводи се у мери који би био задовољавајући за мањине, поготово за српску заједницу. Ми као медији смо заступљени у оној количини у којој сами можемо да се организујемо кроз удружења, Заједничко веће општина, Српско народно веће, али то није довољно у односу на потребе заједнице", каже Срђан Колар, ТВ продукција Заједничког већа општина Вуковар.

„Ми у Македонији немамо националну организацију, немамо право на њу, ми смо обично удружење грађана, немамо национални савет, ни представнике. Када македонске власти долазе у Србију они траже своје представнике, свој национални савет. Ја исто желим да када наше власти дођу, важно је да Македонци виде да наша власт мисли на нас", каже Гордана Јовић Стојковска, главна и одговорна уредница часописа Словољубве у Скопљу.

Највеће обавезе и очекивања у области медијске сарадње са дијаспором и Србима у региону свакако су на јавним сервисима у матици.

„Ми у овом тренутку имамо на десетине емисија које третирају ове теме, али један корпус емисија са кључном речи Србија на вези је постало и бренд и заштитни знак Програма за дијаспору, имамо више формата те емисије-дневне информативне, Србија на вези која се бави регионом, Србија на вези која је магазинска емисија. Неке од њих могу гледати и гледаоци у Србији викендом, сваке друге суботе у 12. 30 или недељом од 14.30. Наравно ту су бројне друге специјализоване емисије, али и поред свих напора уредничког и новинарског тима који је у програму за дијаспору сматрам да увек може боље, више. На жалост, некад нам и технички и финансијски услови не иду на руку", каже др Татјана Ћитић, главни и одговорни уредник Програма за дијаспору РТС-а.

„Искористио сам ову седницу Одбора за дијаспору и Србе у региону са изузетно занимљивим дневним редом, да обновим један предлог Радио Београда од пре неколико година, а реч је о могућности да се оформи једна онлајн база, аудио и видео прилога, која би служила за размену новинарских материјала редакција у матици Србији и наших редакција у региону и расејању", каже Душан Глигоријевић, уредник емисије Вечерас заједно Радио Београда.

Према речима државног секретара у Министраству културе и информисања Саше Мирковића, сарадња у српским медијима у дијаспори и региону су један од приоритета министарства.

„Сума коју Министраство културе и информисања и влада Републике Србије у оквиру пројектног суфинансирања издваја ове године је 80 посто већа у односу на суму која је била издвојена само две године", каже Мирковић.

„Очекујемо да ће овај данашњи састанак Одбора бити нова тачка на којој ћемо наћи решења за бројна питања и да ће свакако и РТС и Радио Београд и Међународни радио Србија имати своју улогу и значај , а исто тако да ће њихова сарадња са Управом за дијаспору, али и са представницима Срба у региону и дијаспори бити још боља и да ће за то, наравно бити обезбеђено и довољно средстава", каже Јанко Веселиновић, председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Заједнички став учесника конференције је да су овакви, непосредни контакти и сусрети најбољи начин за размену ставова и унапређивање сардње и да треба да су чешћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара