Кроз Србију: Сомбор вековима...

Екипа Програма за дијаспору РТС-а је кроз бачку равницу стигла до Сомбора, града у северозападном делу Војводине, са око 50000 становника. Какве су утиске понели из ове многонационалне средине погледајте у емисији "Кроз Србију: Сомбор вековима...", у суботу, 21. фебруара на Сателитском програму у 17.00 сати.

Територија ове општине с једне стране запљускује Дунав а са друге је Телећка висораван. На северу се налази граница са Мађарском, а са југа је отворена према унутрашњости Србије.

Општина је етнички шаролика, регистрована је 21 националност. Зато је присутан сусрет култура, разнобојни букет традиција... Један фијакер и данас иде градом као некада. Још се ужива у рибљем паприкашу, припремљеном на традиционалан начин.

Праву добродошлицу имали су у Бачком Моноштору, који лежи на некадашњем локалитету средњовековног града Бодрога који је мистериозно нестао у Дунаву.

У Риђици, надомак мађарске границе екипа је посетила породицу која се бави новим засадима винове лозе и производњом вина. То су нове сорте, које су већ кренуле у свет.

У Стапару смо посетили осмочлану породицу Трњаков, која има липицанере, који на великогоспојинским фијакеријадама освајају пехаре. Наша камера је забележила како су се поносили својом лепотом дивни липицанери и каскали градом.

Емисија "Кроз Србију: Сомбор вековима..." је на Сателитском програму у суботу, 21. фебруара у 17.00 сати; реприза је у среду, 25. фебруара у 10.35. 

Аутор и уредник емисије Даница Брокета

Сниматељ Владан Хаџи Мијаиловић

Реализација Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара