Српској 275 000 евра за санацију штета од поплава

Уговор о донацији Фонда дијаспора за матицу вредној 250000 евра, намењених санацији штета у поплављеним подручјима у Републици Српској, потписан је у Бањалуци.

Председница Владе Републике Српске, Жељка Цвијановић, у име Фонда солидарности за обнову Републике Српске и директор Удружења Фонд дијаспора за матицу из Београда, Живадин Јовановић, потписали су, у Бањалуци, уговор о донацији вредној 250.000 евра, намењених санацији штета у поплављеним подручјима у Републици Српској, саопштава Драгомир Вучићевић, секретар Управе Фонда.

Одмах након поплава, током маја 2014, Фонд је уплатио 25 000 евра ургентне помоћи Републици Српској.

Председница Цвијановић захвалила је Фонду дијаспора за матицу на вредној донацији и најавила да ће ова средства бити утрошена за реализацију важних пројеката у пет општина у Републици Српској, које су претрпеле штету од прошлогодишњих поплава.

Реч је о општинама Шамац, Челинац, Лопаре, Нови Град и Зворник, у којима ће бити реализовани пројекти, санације основних школа, дома културе, водовода, као и кућа оштећених у клизиштима.

Председница Цвијановић је рекла да је са представницима Фонда дијаспора за матицу разговарала о актуелним питањима у Републици Српској, као и о могућностима сарадње на другим пројектима.

„Разговарано је и о томе како Фонд може помоћи у реализацији једног великог пројкета, чији је главни носилац представништво РС у Бриселу, а односи се на мапирање дијаспоре, односно утврђивање свих потенцијала и капацитета којим располаже наша дијаспора, с циљем да охрабримо наше људе да улажу у развој Републике Српске", рекла је председница Цвијановић.

Председник Фонда дијаспора за матицу Живадин Јовановић изјавио је да је ова помоћ охрабрење за Владу Републике Српске и уједно и признање за све што је до сада урадила на отклањању последица поплава током прошле године.

„Ова помоћ, иако и цифарски посматрано значајна, има и симболички значај, јер показује да је српско расејање заједно са онима који имају тешкоће и који се сопственим снагама боре да се те тешкоће отклоне", рекао је Јовановић и додао да је то охрабрење за расејање да се укључује, како пружањем хуманитарне помоћи на досадашњи начин, тако и инвестицијама у развојне пројекте на тржишним основама.

„Велики су неискоришћени потенцијали сарадње између матице и расејања и у том смислу поздрављамо напор и усмерење Владе Републике Српске на шири прилаз и пуну отвореност за сарадњу са расејањем, када је реч и о економском развоју Републике Српске", рекао је Јовановић.

Он је истакао да ова помоћ није ни прва, нити последња, те изразио уверење да ће, после вести о потписивању уговора, уплате прилога српског расејања Фонду дијаспоре широм света бити још интензивније.

Члан Управног одбора Фонда дијаспора за матицу у Шведској, Гојко Слијепчевић рекао је да је овај Фонд и до сада помагао Републику Српску, Србију и Црну Гору, те да ће наставти да помаже и убудуће.

„Осим ове помоћи, многа наша удружења и појединци су слали хуманитарну помоћ у облику материјалних и новчаних средстава директно влади Републике Српске и влади Републике Србије. Наш основни циљ и убудуће биће прикупљање помоћи, и повећање средстава Фонда, јер се никад не зна кад некоме може затребати", рекао је Слијепчевић.

Церемонији потписивања уговора о донацији присуствовало је више чланова владе Републике Српске.

У знак признања за разумевање и помоћ, председница Цвијановић је Фонду дијаспора за матицу уручила Плакету Републике Српске.

Представници Фонда уручили су председници Цвијановић две књиге - прва, Мостови матица - расејање која, поред осталог, садржи 4500 имена Срба из Швајцарске и њихових страних пријатеља, који су дали прилоге Фонду и друга, Србија у Великом рату 1914-1918, професора Мире Радојевић и академика Љубодрага Димића, издате поводом 100-годишњице од почетка Првог светског рата. Покровитељ ових књига је Фонд дијаспора за матицу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара