Почела са радом Просвјетина школа српског језика у Бечу

У сали Храма Светог Саве у трећем бечком округу, у организацији одбора СПКД Просвјета у Аустрији, 5. октобра свечано је почела са радом „Школа српског језика" у Бечу. Подршку у раду школе, СПКД Просвјета очекује од надлежних министарстава Републике Србије.

Овај важан догађај побудио је велико интересовање бечке јавности, а нарочито родитеља и деце, који су овим подухватом најзад добили прилику да се организовано посвете учењу српског језика, писма, културе, и традиције, јаваља Служба за информисање Просвјете Беч.

Свечаност је отворио протојереј-ставрофор Крстан Кнежевић у име владике аустријско-швајцарског Андреја, истакавши задовољство што велики број српске деце у Бечу најзад има прилику да учи свој језик и више сазна о својој постојбини и пореклу.

Присутне је поздравио амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, говором у коме је похвалио Просвјету као организатора школе, истакавши потребу да држава Србија организационо и суштински још више подржи пројекте као што је овај. Он је позвао припаднике српске заједнице у Бечу да помогну да ова школа постане прворазредна образовна институција за све оне који желе да уче српски језик и сазнају више о српској култури.

Председник Просвјете, проф. Срђан Мијалковић, захвалио је амбасадору, присутним гостима, СПЦ у Бечу на великој подршци, а посебно тиму Просвјете на припреми и организовању школе. Он је подсетио да је ово школа свих Срба који живе у Бечу.

„Ова школа ће бити онаква каквом је сви ми будемо направили. Сутра може постати још већа и боља, ако сви станемо иза ње и подржимо је. То зависи од нас самих и љубави према нашој деци и њиховој потреби за образовањем, чиме би постали и бољи грађани државе у којој сви живимо", рекао је Мијалковић.

Деца из Малог хора Просвјете поздравила су своје вршњаке веселим програмом.

Полазници школе разврстани су по старости и нивоу знања језика, а наставница Љубица Карић је представила програм рада и методику наставе.

Из Просвјете кажу да није случајно да 5. октобар буде изабран за почетак наставе, јер су УН прогласила тај датум за Међународни дан учитеља, те је ово био одличан начин да се на тај дан подсети.

Ова школа проистекла је из истоименог прошлогодишњег пројекта који је суфинансирала тадашња Канцеларија за дијаспору Владе Републике Србије.

Из Просвјете истичу да се надају се да ће Управа за дијаспору при МИП-у ускоро постати оперативна, јер би то помогло развоју ове школе. Такође, очекују и да Министарство просвете Србије препозна значај овог подухвата, јер у Бечу живи готово сто хиљада грађана Србије, а барем још толико Срба, грађана Аустрије или других држава.

Просвјета подсећа да у Аустрији, у Министарству просвете српски језик није регистрован као такав, тако да, формално, за тамошње образовне институције и не постоји. Нуди се, али необавезно, настава језика који су надлежни назвали „БКС" (БошњачкоХрватскоСрпски), рогобатну политичку конструкцију, створену у Аустрији деведесетих година прошлог века.

Апсурдно је и то да је српски, после немачког, најзаступљенији језик у Бечу и да га говори готово сваки десети грађанин овог града, закључују у Просвјети Аустрија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара