Српски етно у Доњој Аустрији

У романтичном месту Перхтолсдорф, недалеко од Беча, у истоименом дворцу, 26. и 27. септембра одржано је Прво прело у Доњој Аустрији, манифестација на којој је презентована српска култура. У оквиру Дана културе Републике Српске у Аустрији одбор СПКД Просвјета у Бечу организовао је концерт етно-групе "Траг".

Организатор је била кровна организација самосталних српских асоцијација покрајине Доња Аустрија, на челу са председницом Ранком Савић-Чергић, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Миодраг Мецановић.

Покровитељ ове дводневне културне манифестације, на којој се публика упознала са традицијом и културом Срба, био је Ервин Прел, председник покрајине Доња Аустрија, чији је изасланик Мартин Шустер, градоначелник Перхтолсдорфа присуствовао Прелу.

Између осталих, скупу су присуствовали Светлана Станковић, шеф Конзуларног одељења амбасаде Републике Србије у Бечу и Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији.

У склопу програма одржане су радионице ткања, златовеза, резбарења, коричења књига, веза, шивења, хеклања.

Прочитан је реферат о Првом светском рату, а предавања су за тематику имала уметност, културу, народне ношње, ручне радове и етно туризам.

У својој понуди Туристичка организација Републике Српске посебно је истакла Бању Врућицу и Андрићград.

У културно-уметничком програму учествовали су: КУД Вук Стефановић Караџић из Бачке Тополе, културно-уметничка друштва из Доње Аустрије - КУД Младост, КУД Дукат, КУД Слога, аустријске плесне групе, као и етно-група Траг и трио Пилер.

Етно-група Траг из Лакташа, одржала је у недељу, 28. септембра, у Царској сали Клавирске галерије у Бечу, самостални концерт који је одушевио бечку публику.

Овај успешни наступ је организовао одбор СПКД Просвјете у Аустрији у оквиру Дана културе Републике Српске у Аустрији, у сарадњи са представништвом Републике Српске у Аустрији.

Госте су поздравили амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић и домаћин вечери, председник одбора Просвјете у Аустрији Срђан Мијалковић.

У уводном делу, дечји гласови Малог хора Просвјете, којим руководе музички педагози Јелена Крстић и Вера Крстић, измамили су бурни аплауз препуне сале.

Вокално инструментални састав Траг се раздраганој публици представио са традиционалном музиком Балкана, као и неколико руских народних песама. Изузетно лепо су уткали традиционалне ритмове и мелос у сопствене аранжмане. На бис су се враћали три пута, што довољно говори о расположењу које су остварили својим наступом.

„Овакви културни догађаји одлично организовани и пажљиво припремљени, најбољи су начин да се српска култура приближи заинтересованима. Не само као културна посебност Републике Српске, већ и целокупна културна баштина српског народа", рекао је на крају вечери проф. Мијалковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара