Драги наши...на РТС САТ

Јесења програмска шема Сателитског програма наставља се циклусом емисија "Србија на вези" и "Магазин Србије на вези". Гледаоци широм света прошетаће се "Кроз Србију", слушати песме "За сва времена", а која још изненађења припрема Програм за дијаспору РТС-а открила је гошћа Јутарњег програма Тамара Дрезгић.

У свету данас има око 11,5 милиона Срба, а половина од тог броја живи ван матице, на свих пет континената. Колико Србија познаје своје расејање, знамо ли колики је потенцијал нашег народа...то РТС и Сателитски програм РТС-а покушавају да открију и појачају ту везу, а на који начин откриће гошћа Јутарњег програма Тамара Дрезгић, уредница у Програму за дијаспору РТС-а.

„Првог септембра, после летње паузе, наставили смо са Србијом на вези која се емитује већ 10 година, а гледаоци је путем сателита прате сваког радног дана од 19 до 19.30 сати уживо, сем петка, када имамо емисију са терена.

има нас у Србији скоро као и у свету, али ми нисмо добро повезани као Пољаци и Италијани. Нама наша дијаспора НАМ моного значи, али би та веза могла бити много боља.

Наша редакција, Програм за дијаспору РТС-а, свакодневно ради на представљању, повезивању и промоцији онога што наша дијаспора ради, како у свету, тако и у Србији, када се врате.

Понедељком се бавимо Србима у региону, њиховим проблемима, који су ипак много већи него у другим деловима света. Али, да кажем и нешто позитивно, интересантно, а то је да је наша дијаспора у Мађарској једна од најобразованијих.

Наш рад на промоцији и повезивању најбоље се види у емисији Магазин Србије на вези. На програму је и вечерас, у 18.45, и на Другом програму, недељом у 14.30, а води је Сузана Гвозденовић Пузовић, а гости ће бити студенти из ОСИИ-ја, Организације српских студената у иностранству. Они су имали велики скуп у августу, а баве се суштинским стварима, промоцијом образовања и Србије на најбољи начин, пружају помоћ повратницима и онима који се школују у иностранству.

Велики рат је такође тема коју пратимо, а дијаспору јако занимају и дешавања у Србији, воле да виде свој родни крај, а то могу у серијалу Кроз Србију, уреднице Данице Брокете. Представља се културна баштина, наслеђе, фолклор, актуелни проблеми, успеси...

А да ли дијаспора има праву слику о животу у Србији...Они који чешће долазе да, али они који су ту ретко, и немају. Мада, путем интернета и нове технологије могу једним кликом да прочитају све вести...Али, за праву слику живота у Србији, мислим да је потребно да дођу, а ево, овом приликом их позивамо да то и учине.

Морам да поменем и документарно забавни циклус емисија За сва времена, који ради Тања Адамовић, а где познати имају свој избор песама за сва времена.

Медијску мрежу српске дијаспоре уређује Мирјана Раичевић Тасић, и од сарадника од Америке до Аустралије, добија полусатне емисије које емитујемо једном или више пута недељно. То је добар начин да наши гледаоци виде како српска заједница живи "тамо далеко".

У емисији коју ја радим, у Србији на вези, овог пута имамо Владимира Пиштала, писца и професора, како сам каже „са акцентом", у Масачусетсу, који Американцима предаје америчку историју. Његов докторат је на тему вишеструког идентитета српске дијаспоре, а добитник је и Нинове награде за роман Тесла, портрет међу маскама. Други саговорник је увек интересантан и актуелан Вања Грбић, који прича о земљама у којима је живео, зашто се вратио и зашто воли ову земљу. Оно што припремамо за наредну емисију је разговор са Рамбом Петковићем, који је дошао из Бразила, као и са Александром Крунић, успешном тенисерком, Миленом Китић, оперском дивом, Драганом Варагић која се вратила из Канаде , Душаном Петричићем... Емисија је на Сателитском програму петком у 19.00, Првом и Сателитском сваке друге суботе у 12.30, а Магазин Србије на вези сваке недеље 14.30 на Другом програму.

Важно је напоменути да припремамо и емисију о српским царицама и краљицама", рекла је Тамара Дрезгић у Јутарњем програму РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво