Изложба о Црњанском у Паризу

Изложба Народне библиотеке Србије посвећена великану српске и европске књижевности, Милошу Црњанском, под називом "Лутам, још, витак, са сребрним луком" гостоваће у Културном центру Србије у Паризу од 23. септембра до 16. октобра.

Изложба посвећена животу и стваралаштву Милоша Црњанског, једног од најзначајнијих српских књижевника 20. века, гостоваће у представништву културе Србије у иностранству у Културном центру Србије у Паризу, граду у коме је Црњански боравио у годинама након Првог светског рата, најавила је национална библиотека.

Дела Црњанског позната су француској читалачкој публици, а ова изложба посетиоцима у Паризу омогућиће непосредан лични сусрет са заоставштином великог ствараоца. Изложба прати хронологију живота и мапу путовања Црњанског, са идејом да се прикаже и стваралачки период његовог боравка у Француској и из различитих углова осветле сви елементи који су могли бити подстицај за настанак његових књижевних дела, истакнуто је у најави НБС.

Овом изложбом национална библиотека је прошле године прославила сто двадесету годишњицу од рођења Црњанског, аутора који је у књижевности деловао више од пет деценија и имао пресудног утицаја на њен развој од појаве авангарде пред крај Првог светског рата до периода успона позног модернизма и постмодернизма.

Изложба представља све делове легата Милоша Црњанског који се чувају у националној библиотеци од 1979. године, а чине га рукописи (дела, преписка и документи), фотографије, лична библиотека, предмети, слике и други илустративни материјал и предмети.

Поставку прате аудио и видео пројекције аутентичних документарних записа о Црњанском и двојезични каталог. Аутор изложбе и каталога је др Нада Мирков Богдановић а превод каталога на француски урадио је Бојан Савић Остојић.

Гостовање изложбе у Паризу омогућило је Министарство културе и информисања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво