Дијаспора БиХ незаинтересована за изборе

Гласање у иностранству на општим изборима у Босни и Херцеговини одржаће се само у две европске државе и укупно пет босанско-херцеговачких дипломатско-конзуларних представништава (ДКП), јер је број пријављених бирача у дијаспори свега 200, потврђено је Независним новинама из дипломатских извора у Бечу-једној од пет локација за гласање у иностранству.

Од 200 пријављених њих пола је особље амбасада и конзулата и чланова њихових породица тако да се, указује бањалучки дневник, долази до поражавајуће бројке о онима који ће директно у иностранству гласати на изборима 12. октобра.

Податак, с једне стране, имплицира да је дијаспора постала веома инфериорна према дешавањима у БиХ, а са друге стране поставља директно питање сврсисходности утрошка огромних средстава Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ за путовања у иностранство, дневнице, формирање и плаћање бирачких одбора, штампање материјала...

Према званичним подацима за изборе у БиХ укупно је регистровано 3.278.918 бирача, од тога за гласање у иностранству, путем поште или директно у ДКП-има њих 42.139, што значи да је свега 0,47 одсто грађана у дијаспори брига за изборе у БиХ.

Извор "Независних" истиче да је ЦИК БиХ, након што је сазнао за ове бројке, у договору са Министарством спољних послова одлучио да отвори свега пет бирачких места у иностранству.

"Потрошене су велике паре за путовања широм света, дневнице, обуку, именовање бирачких одбора и накнаде, а онда је ЦИК на бази броја пријављених одлучио да се избори одрже само у Аустрији и Немачкој, односно у амбасадама у Беццу и Берлину и три конзулата у Немачкој", прецизира саговорник листа.

Професор и политички аналитичар из Сарајева Есад Бајтал подсећа да су већ 20 година сви сведоци "манипулација сваке врсте" када је реч о трошењу новца из наменских средстава.

"Ово је опљачкана земља, а ми уопште нисмо у стању да имамо неки облик демократске контроле над јавним средствима. Рецимо, ја лично немам никаквог увида и нисам наишао на податак на који начин су та средства потрошена. Све је уоквирено причом о изборима", каже Бајтал.

Када је реч о 200 пријављених за гласање у иностранству он сматра да је то показатељ да су људи који живе у демократским и правно уређеним друштвима изгубили свако поверење у државу, систем и власт у БиХ.

Професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Ђорђе Вуковић мисли да су људи који више не живе у БиХ "дигли руке од свега".

"Ако знамо да 50 одсто људи у БиХ, који имају право гласа, уопште не гласа, како онда да гласају они који не живе овде. То јесте забрињавајуће, али и очекивано", наводи Вуковић, уз оцену да је међу дијаспором дошло до дезоријентације, али и засићења дешавањима у БиХ.

За октобарске опште изборе у БиХ пријављено је 7.748 кандидата, 65 странака, 24 независна кандидата и 24 коалиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво