У Будимпешти одржана трећа Радионица креативног писања

Не може се направити писац од некога ко то није, али корисно је и важно радити на култивисању и артикулацији човековог дара и талента. То каже професор и писац Миомир Петровић, а доказује успешно завршена трећа Радионица креативног писања у Будимпешти.

Међу учесницима треће по реду радионице креативног писања Српских недељних новина, ове године највише је било ученика Српске гимназије Никола Тесла у Будимпешти и студената Смера за српски језик Универзитета ЕЛТЕ, где је дводневни семинар и одржан. За њих, њихове професоре, сараднике и читаоце Српских недељних новина, мноштво малих и великих списатељских тајни, открио је познати београдски романописац и универзитетски професор креативног писања Миомир Петровић.

"Не може се свакако направити писац или стваралац од некога ко то није, али је свети задатак, чини ми се, култивисати и артикулисати оно што у човеку постоји не само као порив који прати одређени дар и таленат. У том смислу је увек интересантно, да ли зато што се српски језик говори у овој средини, сасвим приреодно у одређеним круговима, кроз одређене генерације, посматрати различитост у односу на перцепцију тог језика тамо где је он домицилан и његове литерарне успехе, али и мотиве. То је врло корисно ових последњих година за мене као предавача, као професионалца те врсте, а чини ми се да ми користи и као писцу", каже професор Петровић.

Овогодишња Радионица креативног писања пример је успешне сарадње српских организација на едукативном пољу ове врсте, јер је остварена у тесној сарадњи уредништва српског недељика у Мађарској и Смера за српски језик државног универзитета ЕЛТЕ.

Др Александар Урком, предавач на Смеру за српски језик Универзитеза ЕЛТЕ у Будимпешти, каже да ова установа има врло дугу традицију и да су и запослени и студенти врло поносни на ту чињеницу.

"Наши студенти долазе из разних крајева Мађарске, са различитим нивоима знања језика и управо овакав вид едукације је од изузетног значаја за њих. Многи од њих литерарно надарени и покушавају да се оформе као млади писци, а на овај начин могу у пракси да виде који су то задаци и проблеми, које су то вештине којима се служи један оформљени писац", наглашава др Урком.

Боравак др Миомира Петровића у Будимпешти, организатори су искористили и да српским читаоцима у мађарској престоници представе његов најновији роман Мирис мрака, који се ове године налазио у ужем избору за НИН-ову награду.

"Постоји нека врста врло јасне промене у рецепцији, када је питању промоција романа Мирис мрака, овде у Будимпешти, у односу на оних на мојим турнејама по Србији. Свакако да је и сам роман кумовао томе, јер је тематика романа Мирис мрака у апатридству, у сталним сменама, променама и миграцијама, конкретно две породице, једне херцеговачке и једне грчке, које се одвијају на Балкану. Када се те две приче укрсте у Београду, на дорћолској падини у току двадесетог века, током којег роман прати њихове повести, дешавају се све оне турбуленције, све оне драме које се сваком становнику овог нашег региона најчешће дешавају", објашњава др Миомир Петровић.

Имајући у виду показатеље који говоре да у Мађарској постоји изражена потреба за едукацијом и презентацијама ове врсте, Српске недељне новине и Универзитет ЕЛТЕ, већ најављују наставак успешно започете сарадње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво