Почео Месец српске културе у Мађарској

Централна и највећа културна манифестација Срба у Мађарској Месец српске културе почиње 12. септембра, а том приликом биће организовани разни програми - изложбе, концерти, позоришне представе, књижевне вечери и промоције, научна предавања, програми за децу.

Пета по реду манифестација трајаће до 10. октобра, а свечано отварање Месеца српске културе је било 12. септембра на будимпештанској музичкој академији Ференц Лист, уз учесшће Оркестра Вујичић и угледних званица из Србије и Мађарске, саопштио је Културни и документациони центар Срба у Мађарској.

Први програм серијала представља мултимедијални пројекат Сербиан џез, бре који је вишегодишњи мултимедијални, ауторски и извођачки пројекат и до сад је реализован у више земаља и градова, а овом приликом по први пут биће приказан у Мађарској.

Истакнути музички састав српске џез сцене користи музичко наслеђе простора на коме стварају, а репертоар је сачињен од ауторских композиција, али и композиција прослављених српских џез музичара, односно, српских народних песама.

Карактеристични мелодијски мотиви и ритмови засновани на српској традицији, кроз композицију и импровизацију уклопљени су у џез форму, као базу за даље истраживање универзалног музичког језика.

Пројекат обједињује два уметничка медија - музички и визуелни.

Цео програм манифестације можете видети овде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво