Педесет знаменитих личности између корица збирке

Поред Савеза Срба који у Француској окупља велики део наше дијаспоре, своје место, нарочито међу млађом генерацијом, заузима и организација "Европски корени". У склопу својих напора на очувању српског идентитета, ова организација је објавила и у Паризу представила књигу о 50 знаменитих српских научника, владара и књижевника.

Многи чланови Европских корена су припадници друге и треће генерације који живе и студирају у Француској, а један број је ту и рођен.

Циљ ових младих људи је очување српског језика, културе и обичаја. Европски корени су недавно објавили књигу о 50 наших личности које су обележиле француско-српску историју. О томе смо разговарали са председником организације Немањом Димитријевићем.

"Промоција књиге "50 личности које су обележиле француско-српску историју" је била 11. марта у Културном центру Србије у Паризу. Писање те књиге је почело пре неких шест месеци када смо добили идеју да све личности које имају везе са Француском су јако битни у Француској, француско-српској култури и историји. Њих смо све окупили у једној збирци", каже Немања Димитријевић.

У књизи су представљене краће биографије знаменитих личности, од владара, краљева Петра Првог, Александра Првог Карађорђевића, краља Милана и краљице Наталије Обреновић, до научника Николе Тесле и Јована Цвијића, Милутина Миланковића, уметника, сликара Владе Величковића, Љубе Поповића, књижевника, редитеља и спортиста.

"Захвалили бисмо се Амбасади Србије у Француској и СПЦ, који су се одазвали позиву и увеличали наш догађај. Највише нам се свиђа то што се српска омладина у Француској пробудила коначно, и доста је помогла овом догађају", каже Немања.

Немања и његови другови планирају да ускоро у Србији представе и издање на српском језику. Такође нам је говорио о плановима за будућност Европских корена.

"Промоција ће бити у читавој Француској, свуда где су српска удружења и дијаспора, а можете очекивати и снимање српско-француског филма овог лета, који ће бити емитован следеће јесени, то је још један наш пројекат. Имаћемо и један хуманитарни концерт такође у Паризу, где ћемо помоћи Србима на КиМ", каже Немања.

Поред оваквог полета наших младих сународника у Француској, а нама остаје да пратимо њихов рад, уверени да ће и поред свих изазова они успети да очувају српски језик, културу и обичаје у далеком свету.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво