Читај ми!

Ефи Дерксен: Ваша музика долази из срца

У кино сали Етнографског музеја у Београду недавно је одржана пројекција филма "Моје позајмљено наслеђе", холандске ауторке Ефи Дерксен о фолклору са простора бивше Југославије.

Младој Холанђанки, Ефи Дерксен музику Балкана приближили су њени родитељи, који су као млади путовали по бившој Југославији и заволели њену музику и фолклор. Ову љубав пренели су и на своју ћерку.

"Мој отац је музичар. Ми смо одувек слушали музику са Балкана, он то јако воли. Увек нам је та музика била у кући. Када сам била нешто старија почела сам да играм фолклор у Холандији. Касније сам три месеца играла у КУД "Веселин Маслеша" у Бањалуци. То ми је био највећи сан који се остварио, да играм са локалним људима на сцени у њиховим ношњама. Ту се родила идеја о филму. Мислим да је идеја о прављењу филма најбоља јер ту се могу видети, чути и осетити многе ствари које сам и ја открила, али и нешто чега више нема. Помислила сам - хајдемо да о овоме направимо филм", каже Ефи.

С обзиром на различитост култура њене земље и простора Балкана, питали смо ову младу жену, иначе по занимању медицинску сестру, шта је у нашем фолклору највише оставило утисак на њу.

"Мислим да је то врло богата култура која је и даље жива. Фолклор је део свакодневног живота. Као и песме, и музика је врло богата. Долази из срца. Било је ту много емоција."

Питали смо Ефи како су њени пријатељи у Холандији реаговали када им је рекла да иде на пробе балканског фолклора.

"То није уобичајено, али моји пријатељи знају за ову моју страст. У Холандији, међутим, имамо неке ансамбле који имају world music игре из света и других култура."

Од свих игара са наших простора питали смо је која јој је посебно драга.

"Када сам играла у "Веселину Маслеши" они имају аутентичне ношње. Једна од најлепших игара коју сам играла је она из Подгрмеча, јер се ту доста пева и чују се само кораци нема музике. Занимљив је стил. Делује као нешто једноставно, али је врло блиско срцу", каже Ефи.

Пројекцији је присуствовао и Ханс Дерксен, Ефин отац који је често прати на хармоници, кога смо питали како је научио да на хармоници свира музику са Балкана.

 "Ја слушам музику, анализирам је, задржим је у глави. Знам доста музике и свирам је, не знам речи и сав текст али држим све у глави. Доста импровизујем, на часовима плеса сам доста импровизовао", каже Ханс Дерксен.

Ефи Дерксен је своје филмско остварење већ представила публици у Бањалуци, Охриду и другим градовима наше регије. Филм "Моје позајмљено наслеђе" је још један доказ да култура најбоље повезује људе са различитих поднебља, што добија на важности нарочито у овако немирним временима у каквима живимо.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво