Читај ми!

Песмом кроз Крајину

У великој сали манастира Нова Грачаница код Чикага одржано је двадесето Крајишко прело. Догарђај је ове године носио назив "Песмом кроз Крајину".

Ансамбл "Око соколово" по први пут је извело нову игру са Кордуна коју су спремили за Крајишко прело 2022. године у Чикагу. Било је песам из Кордуна, Лике, Баније и Далмације, а такође, одржана је и изложба посвећена значајним Србима из Далмације.

Ово је двадесето годишње прело у Чикагу. Организатори кажу да је један од главних разлога што организују овај догађај, жеља да њихова деца која расту у Америци знају одакле су дошли њихови родитељи и друга родбина.

Иако још има бриге због корона вируса, посета је била солидна, мада би била још већа.

"Песмом кроз Крајину, био је мото вечерашњег прела, тако да смо показали све наше делове Крајине, и имају специфичан начин певања, од банијске ојкаче до кордунашког и личког ојкања итд, далматинске грокталице...тако да су сви делови наше Крајине заступљени. То су изводиле разне групе и фолклорне секције...", каже Милан Бјелановић, потпредседник Удружења крајишких Срба "Прело".

Догађај је имао и хуманитарни карактер, а овај пут се прикупљају средства за 3 акције.

"За обнову парохијског дома и цркву у Далмацији и спортски културно спортски центар у Лајонсу при цркви Светог Николе из Брукфилда и један од веома значајних пројеката, то је први храм посвећен жртвама Јасеновачким, који се налази у Републици Српској", каже Петар Кутлић, ранији председник "Прела".

"Ја сам овде 21 годину, дошла сам као избеглица. Ја сам из Казанаца, из Босанског Грахова, и желим да поздравим све моје Крајишнике и мог брата који је у Србији, у Угриновцима", каже Јелица Катић.

После официјелног дела програма кренуло је обавезно коло. Организатори планирају још један догађај, а то је Кестенијада, која се обично одржава у октобру.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара