Читај ми!

Одржано донаторско вече за нови српски центар у Чикагу

У Чикагу је одржан донаторски скуп на новом имању цркве Свети Никола. Циљ је био да се тамошњој заједници представи потенцијал недавно купљеног имања у насељу Лајонс. Постоје планови да тамо проради и нова српска школа где би по први пут у САД предавали и наставници из Србије.

Велики број људи дошао је у чикашко насеље Лајонс, на први већи скуп на новом имању цркве Свети Никола, која је иначе, базирана у оближњем насељу Брукфилд.

Друштвена сала била је препуна и гости су имали прилику да уживају у богатом ручку уз програм на бини, са члановима тамошњег ансамбла, глумцима и поздравима гостију, као што је генерални конзул Републике Србије у Чикагу, Дамјан Јовић.

Посебно је поносан старешина храма отац Немања Тешић.

"Изненађени смо, а у једну руку очекујемо да се наша заједница уједини и да направимо нешто за наш народ, тако да смо захвални великом броју људи који су дошли да помогну. Надамо се да ће се одазивати и на друге догађаје у другим парохијама у Чикагу и широм Америке како би наша заједница напредовала све више и више", каже отац Немања.

Председник црквено-школске општине Тома Милутиновић каже да постоји жеља да ово црквено имање буде и културни, спортски и образовни центар, јер у зградама већ постоји значајан број учионица.

"Људи дају и даваће што више. Мислим да ће овај пројекат брзо да се заврши и да ћемо бити на понос српској заједници где год да се налази и да имамо могућност да дочекамо и нашу браћу из Србије, да се ту одрже разне конференције и догађаји", каже Радомир Добрашиновић, члан парохије

"Данас смо се одушевили са оволико људи колико је овде дошло и да подржавају ову цркву и овај нови центар", каже Душанка Јовић, чланица парохије.

"Морам да кажем да је по значају ово највећи догађај још од изградње манастира Нова грачаница. Наша дијаспора у претходних пар деценија очигледно није имала довољно слоге и јединства да се у овакав подухват упусти, али неко мора да поведе", Дамјан Јовић, генерални конзул Србије у Чикагу.

Један од циљева програма је био да се скупе донације за овај пројекат и како је објављено на бини, за само пар сати скупљено је невероватних 250000 долара, који ће помоћи у реновирању просторија.

Овдашњи родитељи верују да постоји велики значај цркве и школе управо због њихове деце.

"Ја сам овде од 1993. године, мислим да је ово прави погодак и да је заједница прижељкивала да се скуп људи пресели овде...некад је све било на северу, али сад смо се повукли јужније и мислим да је прави погодак ова локација и да нас има доста", каже Владета Марковић, члан парохије.

"Ја сам презадовољан, и сала је огромна и биће још обавеза да се то дотера, у принципу је супер", каже Винко Лукић, члан парохије.

Велики одзив људи показује да је велико инетерсовање за све што нова локација цркве нуди и што треба да нуди у будућности, а прва литургија се очекује у септембру.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара