Читај ми!

Како је група "Забрањено пушење" добила име

Ево једне анегдоте из живота Дарка Танасковића, нашег познатог орјенталисте, о томе како је чувена југословенска група "Забрањено пушење" добила име...

Током годину дана студијског боравка у Тунису, Дарко танасковић је сазрео лингвистички као арабиста, али и животно, јер се, прича нам, дружио са научницима, књижевницима, уметницима, студентима, али и трговцима, продавцима и рибарима.

Та афричка земља инспирисала га је да напише докторски рад.

"Моја докторска дисертација је носила наслов "Арапски језик у савременом Тунису - диглосија и билингвизам" и ја сам ментора пронашао донекле случајно у Сарајеву, јер сам чуо да тамо постоји професор који није тако давно докторирао, иако је био у одређеним годинама, Срђан Јанковић, чија докторска теза се односила на савремени језик у Египту...он је обрађивао диглосију у Египту. Ја сам онда отишао у Сарајево да га потражим и да не дужим причу, ми смо се врло лако договорили, постао ми је највећи сарадник и пријатељ.

Ненад Јанковић, познат као Неле Карајлић је син мога ментора, професора Срђана Јанковића, који је у то време био млад момак и ја памтим њихове сарајевске подухвате младежи из тих дана, рецимо како је настајао онај чувени бенд Забрањено пушење и како је функционисала група Надреалиста, за коју сатрам да је била једна од најзначајнијих, не само културних, већ и политиколошких чињеница у оно време, јер су кроз хумористиче или привидно хумористичке перформансе, непогрешиво наговестили распад наше земље и рат, на један ингениозан начин, како су способни само прави уметници, али у тој популарној култури то је било врло значајно.

Међутим, сад знам, почеци су се одвијали прво у стану професора Јанковића, где би Ненад долазио са члановима свога бенда и ту су свирали и вежбали, али једном приликом је госпођа Вера, Нелетова мајка, сишла у подрум да им донесе кафу и сокове и видела да је ваздух толико загађен димом, да се готово могло сећи ножем, и ушавши у просторију, повикала "Забрањено пушење"! А то је било у време када су се они договарали какво ће име дати своме бенду, па су тражили нешто оригинално и несвакидашње, тако да када је она то узвикнула, њима се учинило да би име њиховпог ансамбла могло бити Забрањено пушење и тако је настало име веома познатог састава.

Уопште, ја имам веома високо мишљење о Ненаду, да кажем Нелету Крајлићу...он је после и завршио арапски језик. Мало људи зна да је он дипломирао арабистику, јер му је то било најближе... и уз оца и његову помоћ, завршио арабистику...иначе, он је човек који и без факултета има више факултета и то се види и данас", каже Танасковић за РТС.

Емисију "Србија на вези-портрети" о Дарку Танасковићу можете погледати овде (1. део) и овде (2. део).

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара