Читај ми!

На фолклорном фестивалу у Милвокију

Наступали су ансамбли из целе шире околине Чикага. Домаћин је био Ансамбл "Шумадија", чији чланови негују традицију и српски језик иако су рођени у Америци.

Ансамбл Шумадија у Милвокију има дугу традицију, као и већина српских фолклорних ансамбала у Америци. И Шудија делује при цркви, и то при цркви Свети Сава у највећем граду савезне државе Висконсин, па је тако и концерт одржан у тамошњој друштвеној сали.

Фолклор стварно има велики значај у Сједињеним Америчким Државама, јер млади који кроз њега прођу одлично говоре српски језик и добро знају ког су порекла.

У овом случају неки играчи су возили 2 сата од Индијане, а иначе је уобичајено да се викендом ансамбли викендом упуте аутобусом или авионом у Канаду, на фестивале у Аризону и Флориду.

Чланови ансамбала истичу да су управо путовања нешто најинтересантније за њих.

"Ове године смо научили игру из Ниша, а планирамо игре са Косова. Има 47-оро деце у том ансамблу, али нису сви наступали данас...планирамо још пуно кореографија", каже Јелена Гвозден.

"Рођен сам на Илиџи, а моји су из Коњица, село Бијела, и овим путем их поздрављам. Имао сам 2,5 године кад сам дошао у Америку", каже Борислав Вулић.

Милан Андријанић који је 22 године био у београдском Абрашевићу, сада надгледа три ансамбла при саборном храму у Чикагу, као и тромеђу у северној Индијани.

"Први утисак вечерас је тај, да после свог времена када смо били спутани немогућношћу да се окупљамо, да је ово једна од прилика да се скупимо. Деци то много значи, па и нама, на крају крајева. Систем који правимо са групама је тешко направити, треба пуно времена, а јако га је лако урушити, што се управо и десило за ових годину и по дана короне, тако да сад хватамо поново залет", каже кореограф Милан Андријанић.

"Ја сам рођена у Америци, српски сам научила у породици, било је тешко у почетку", каже Софија Првулов.

Овај концерт у организацији Ансамбла Шумадија из Милвокија показала је да се српска заједница у Милвокију, и широм Америке ужелела оваквих догађаја и да фолклор остаје веома важна карика у повезивању српске заједнице широм Америке.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара