Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Вечерас са Србима из Румуније: гости у студију биће представник Срба у румунском парламенту и председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, директорка Гимназије "Доситеј Обрадовић" у Темишвару Александра Стојков и потпредседник Савеза Дејан Попов. Реприза емисије у 02.03 и сутрадан, у уторак у 13.55 на РТС Свет.

Као и у другим земљама региона, и Срби у Румунији су аутохтони народ. Насељавање је почело још у средњем веку, о чему сведоче бројни манастири као што су Базјаш и Златица, за које се сматра да их је основао Свети Сава.

Ту су и други бројни споменици српске културне баштине, а школство на српском језику старо је скоро два и по века.

Данас у Румунији живи око двадесет хиљада Срба. Имају статус националне мањине, имају свог представника у румунском парламенту, имају Дан српског језика, имају Дан Светог Саве, имају јединствену, кровну организацију-Савез Срба у Румунији, имају многе друге привилегије, па ипак асимилација чини да их је на сваком попису мање. Асимилација се не може спречити, али се може успорити. На који начин је могуће ублажити тај процес-разговараћемо са нашим гостима, представницима српске заједнице у Румунији.

Са гостима  ћемо разговарати и о актуелним, традиционалним Данима српске културе у Темишвару, који се ове године одржавају по 16. пут, са којих ћемо видети и музички наступ познатог тамбурашког оркестра "Лала са Мориша" и Наде Лукин.

У оквиру пројекта "Из села у село" аутора Николе Лакића, видећете занимљиву приче из села у којима је некад већинско становништво било српско, а данас у њима скоро да Срба нема. Серијал „Из села у село" обухвата записе о 50 села. Вечерас ћете видети одломак о селу Лукаревац. Пројекат је подржало је Министарство културе и информисања Србије.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Музички уредница Бранка Лолић

Редитељка Ернестина Глигоријевић

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво