Читај ми!

Тесла - пример критичког мишљења

Никола Лончар, председник Теслине научне фондације из Филаделфије, био је недавно у Београду. Наша екипа је била у седишту ове организације у нашем главном граду, која подсећа на Теслину лабораторију.

Истина о Тесли и промоција његовог дела мисије су Теслине научне фондације. Како би младима приближили његове идеје, изуме и филозофију живота, сарађују са образовним институцијама у Србији и Америци.

"Америка нема централизовани школски систем, свака општина може да ради свој програм, а ми смо у једном систему чартер школа. Дошли смо до закључка да је најбоље да радимо на отварању Никола Тесла клубова у школама, настава после школа, активности после школа", каже Никола Лончар за РТС.

Циљ Тесла клубова је развој критичког мишљења и интелигенције код најмлађих. Њиховим оснивањем у Америци постигнут је изузетан успех у области додатног образовања деце, па се почело са применом истог модела и са школама у Србији.

"Тесла је симбол неправде, неко коме су нанели неправду без разлога...прво су га избацили из америчке историје...неко ко је направио Другу индустријску револуцију, а њега нема нигде, ниједан филмски запис, ниједан тонски запис, јер су све те филмске куће поседовали Маркони, Едисон и та цела екипа...све су покупили и све избрисали, није то могло да нестане само од себе", каже Лончар.

А шта мислите, зашто је то урађено?

"Конкуренција. Замислите, ви сте Едисон, краљ света, а онда дође један Тесла, однекуд, пао с неба, и испомера то све", каже Лончар.

Мотивисани опстанком и јединством српског народа из Теслине научне фондације покренута је Петиција за израду предлога Националног програма свих Срба света, како би се конкретизовали проблеми дијаспоре и понудила решења. У току је истраживање путем анкете.

"Снимамо нови филм, Теслин народ, који ће бити искључиво о проблемима, како добити српске папире, како инвестирати у Србију, како се дефинише наша пензија ако желим да се пензионишем овде, здравствено осигурање... тражимо решења која би нам олакшала и бар мало приближили једног с другим", каже Лончар.

Пре више од 10 година Српској православној цркви поднет је захтев за канонизацију Тесле, а петицију су поред нашег, потписали и многи други народи, јер Тесла је симбол помоћи свим људима света.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво