Читај ми!

Хуманост повезује људе и догађаје

Снимање филма "Хероји Халијарда" и тв серије "Ваздушни мост" о спасавању америчких пилота у Другом светском рату инспирисала је Олгицу Војиновић, Српкињу из Америке да помогне реализацију тог пројекта, јер је пре више од две деценије упознала једног од учесника историјске мисије Халијард, и то у болници у којој је радила.

"На моме послу, у болници, сам упознала пилота који је био јако разочаран због бомбардовања, и коме је било пуно жао људи и те дивне земље коју неправедно бомбардују. Он је био тад непокретан, није могао да устане из кревета и оде у Белу кућу да се жали. И након 10 година ја сам нашла његову књигу која се зове "Михајловић и ја", а када сам схватила да није имао родбину и никога ко би рекао његову историју, онда сам ја дала себи за право да ја будем та која ће помоћи да се његово име не заборави", каже Олга Војиновић.

Одлучила је да са 1000 америчких долара помогне причама о херојима Халијарда, јер је ваздухопловни официр Ричард Фелман био један од 500 авијатичара спасених са импровизованог аеродрома у Прањанима.

"Кад смо ми отишли на његов гроб, у Америци, у граду Тусону и када је већ падала ноћ и почела киша и када смо хтели да одустанемо од тражења тог гроба, мој муж је убрзо скренуо и одмах ту нашао његов гроб", каже Олга.

Управо је хуманост довела ову Српкињу на Галовића поље, одакле су у Другом светском рату спасавани савезнички авијатичари.

"Хуманост наших предака, поготово народа Сувобора и овога краја је нешто што нас учи да и ми данас будемо хумани, тако да донација коју је примила наша продукција од госпође Олге је веома драгоцена и у моралном смислу је огромна подршка нашем пројекту. Али, ја сам замолио да тако остане и договорили смо се да материјални део донације заједно, уз сагласност са госпођом Олгом дамо тамо где је то најпотребније, младом песнику Лазару Биорцу, који је добар студент и мора да се лечи", каже Радош Бајић, аутор филма "Хероји Халијарда".

"Овај новац ми долази у право време, јер је моје дете, Лазар, повредио бутну кост, имао је операцију и сада му следи дуг опоравак и бањско лечење и новац је добродошао", каже Јасмина Биорац, Лазарева мајка.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара