Читај ми!

Додељена национална признања угледним личностима из дијаспоре и региона

Додељене су четири националне награде које носе имена најзначајнијих српских стваралаца који су живели и радили у дијаспори, а познат је и добитник специјалне награде Мајка Србија за животно дело.

Награда Вук Караџић за очување српског језика и писма додељена је председници Матице српске у Црној Гори, професорки Филолошког факултета Јелици Стојановић.

Добитник награде Никола Тесла за науку и проналазаштво је др хемије Владимир Цмиљановић из Базела.

Председнику Националног савјета Црне Горе Момчилу Вуксановићу припала је награда Слободан Јовановић за област политике, док је награду за допринос образовању Доситеј Обрадовић, добио Срђан Мијалковић, председник СПКД Просвјета из Беча.

"Добити националну награду Вук Караџић за мене је једно изузетно признање, а не само за мене него и Матицу српску, за Одсјек за српски језик у Никшићу, за све Србе говорнике српског језика и за све оне који воле најљепше писмо свијета - српску ћирилицу!", каже Јелица Стојановић.

"Никола Тесла признање је огромно признање за мене, поносан сам што сам добио једно овакво признање од наше драге Републике Србије, јер знамо ко је био Никола Тесла, научник свих научника, мотивација за сваког научника и остао научник свих научника, тако да добити овакво признање је велика част и истовремено велика мотивација. Имам осећај да могу сад да полетим и да на пољу науке дам још већи допринос", каже др Цмиљановић.

Националне награде установљене пре десетак година додељују се у циљу јачања међународног угледа Србије, афирмације њених интереса, као и побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.

"Ово је велика радост за мене, и верујем за све моје сараднике и за нашу децу у Аустрији, наставнике, родитеље...Ове године се навршава деценија рада Просвјете у Аустрији, деценија Просвјетиних школа, које су се, захваљујући подршци Министарства и Управе, од неких 8 школа дуплирале, сада их имамо 16. Такође је и број деце дуплиран, преко 400 их је и то је нешто најважније што нас чини поносним", каже Мијалковић.

"Веома сам срећан и лично, а и због своје организације Српски национални савјет који је деценијама радио на очувању идентитета, културе, традиције, и то у тешким условима за српски народ у Црној Гори. То признање нам даје подстрек да и убудуће наставимо са тим", каже Вуксановић.

Награда Мајка Србија за животно дело припала је Ђорђу Михаиловићу, чувару српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну. Њему ће наредних дана у Грчкој, уручити министар Никола Селаковић.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије