Читај ми!

Деценија иза бечке "Просвјете", векови пред њом

Први огранак Просвјете у расејању основан је у Бечу, 21. маја 2011. године. После бечког, основани су одбори у Цириху, Паризу, Штутгарту, а мрежа се и даље шири...Од те 2011. године, па до данас, бечка Просвјета активно ради на побољшању положаја Срба у Аустрији, као и на промоцији српских интереса кроз бројне пројекте и активности.

"Наш рад се, од самог почетка базира на два стуба, а то су наша култура и просвета.

Што се Просвјете тиче, врло сам срећан што смо покренули Просвјетину школу српског језика, која је у ствари школа допунске наставе за нашу децу у Аустрији. И ево, завршавамо осму сезону... она се етаблирала као најважнија и малтене, једина такве врсте у Аустрији, где је највећа концентрација Срба у Аустрији, посебно у Бечу, где је 10 процената или српских грађана или људи српског порекла и говоре српски језик.

Српски језик је, како да кажем, оружје Срба у Аустрији, односно начин којим можемо да покажемо да смо заинтересовани за своју културу, за образовање наше деце на свом језику, онаквом какав је он, а не како га други замишља. И покушавамо, у сарадњи са нашим властима, али и њиховим, да успоставимо решење које је задовољавајуће за све, а то значи да наша деца у Аустрији, као и наши људи добију право на српски језик, и да се поради више на томе, односно да се успоставе образовни системи од наше школе, која је допунска и да се успоставе услови да данас, сутра дођемо и до српске гимназије у Бечу јер српска заједница, не само својом бројношћу, већ и историјском повезаношћу, буде равноправна са осталим заједницама. У овом случају, нажалост, није тако...", каже Мијалковић.

Шта ће бити планови и приоритети на почетку друге деценије Просвјете у Бечу?

"Први корак ће бити управо обележавање десетогодишњице, која је сјајна прилика за реминисценцију нашег рада, који је, кажу људи, био веома плодан.

Издвојио бих неколико пројеката који су били значајни, а то је именовање парка Диане Будисављевић у Бечу 2015. године, изложба у центру Беча о Јасеновцу, која је такође била запажена, бројна гостовања наших уметника, књижевника, који су заиста померили културну ситуацију бечких Срба, затим 9 година Новогодишњег концерта у Бечу на Српску нову годину, где су гостовали еминентни српски и инострани уметници, наравно оснивање и рад допунске школе српског језика...

Ми ћемо радити и даље...припремили смо једну малу изложбу, на којој ћемо приказати и мали Зборник посвећен нашем раду, а припрема се и један мали филм о свему томе, а надамо се, да ће на свечаној скупштини која ће се оджати у свечаној сали Бечког универзитета, закорачити у следећу деценију.

Од срца желим да се захвалим свим људима који имају везе с Просвјетом, свим члановима и да, наравно, као неко ко је сада у служби председника, честитам свима јубилеј", каже Срђан Мијалковић за РТС.

Са проф. Срђаном Мијалковићем разговарала је Сузана Гвозденовић Пузовић. 

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара