Читај ми!

Теслино писмо ме је пронашло

У оригиналном писму, које је Никола Тесла пре 100 година упутио свом пријатељу из Америке, чувени научник јасно истиче своју националност. Недавно га је јавности представила Александра Нинковић Тасић, председница Друштва "Михајло Пупин". Како је писмо стигло до ње, зашто се о њему до сада није ништа знало, Александра је говорила за нашу емисију "Србија на вези".

Недавно сте добили оригинално писмо које је пре отприлике 100 година Никола Тесла упутио свом пријатељу Американцу. Шта стоји у том писму и ко је прималац?

"Ја сам напипала, осетила из архиве адвоката Мајнца, Теслиног пријатеља, адвоката у Америци...у писму Тесла пише: "Ви наравно знате, ја сам Србин, и то подвлачи. Не само то, каже: припадам једној од најстаријих лоза. Видите презиме моје мајке. То што они (Американци) пишу да сам ја из Аустрије, то нема везе са мојом националном и народном припадношћу. Ви знате, ја сам Србин." Тако је ставио тачку на све наше приче, двоумљења, сам каже ко је и то каже пријатељу за ког верује да зна његово порекло", каже Александра.

Имате ли сазнања да постоје још неки елементи те преписке и да ли постоји шанса да до ње дођете?

"Ја се апсолутно томе надам. То није мала преписка, то је велика архива и ја се надам да ћу до ње стићи и чиним кораке као и до сада...трагала сам, тражила, куцала, молила, па ако ништа друго, дигитализују па ми шаљу преписку...сада о овоме знам много, знам тачно место архиве, улицу и број у Њујорку, а то је и више него довољно за почетак. Ја се надам да ће бити још писама која ми нисмо видели".

Да ли сте знали да постоји та преписка па сте трагали за њом, или је писмо нашло Вас?

"То сте дивно рекли, да, оно је нашло мене. Нисам знала, ни сумњала, само сам желела да Тесла каже: Ја сам Србин", каже Александра Нинковић Ташић.

Цео разговор који је Тања Адамовић водила са Александром Нинковић Ташић погледајте у нашем видео прилогу.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво