Читај ми!

Моја бака Кети Фенслоу

Кети Фенслоу је оснивач и председница Хуманитарне организације "Наши Срби" у Чикагу. За свој рад добила је бројна значајна признања, међу којима је и Орден Светог Саве другог степена 2019. године. Живот и рад Кети Фенслоу, по рођењу Катарина Дујановић, инспирисао је њену унуку Лизи да покрене пројекат посвећен баки.

"Кети Фенслоу је моја бака, која је расла у Београду, главном граду Србије. Тамо је живела док није напунила 12 година, у послератној Југославији. У то време, Београд је био много другачије место него данас. Бака је рекла да је њено детињство било тешко, али када је дошла у Америку, трудила се да научи енглески без акцента да јој се деца не би подсмевала. Средином свеје каријере, бака је радила неколико послова", каже Лизи Фенслоу, унука Кети Фенслоу, председнице хуманитарне организације "Наши Срби" у Чикагу.

Лизи каже да би бака Кети завршила факултет, али није имала новца за школарину, па је зато желела да савлада пуно вештина и знања.

"Знање нико не може да ти одузме, а што више вештина имаш, можеш се лакше извући из проблема, уколико их има. Зато је моја бака пример јаке и отпорне особе", каже Лиз Фенслоу.

Један од најпоноснијих тренутака је када је добила 2019. године Орден Светог Саве од патријарха Иринеја и то највиши орден који грађани могу добити од СПЦ. Била је јако радосна што га је добила, јер она свој хуманитарни рад обавља у договору са црквом, која препоручује фамилије којој је потребна помоћ.

Лизи каже да је 2020. година била тешка за све.

"Моја бака је једна од најјачих особа које знам, све ради са осмехом на лицу и гледа позитивно на будућност. И поред пандемије, у 2020. години хуманитарна организација "Наши Срби" урадила је пуно важног посла, достављали су храни онима којима је била потребна...

Моја бака је расла у земљи разрушену ратом, у сиротишту, научила језик, а сада помаже другима и омогућује им бољи живот, и то је све јако импресивно. То је портрет моје баке Кети Фенслоу", закључује Лизи Фенслоу.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво