Читај ми!

Професор Коруга: Вратио сам се да се борим, ко ће ако не ми?

Велики број наших научника живи и ради у дијаспори. Неки од њих су се вратили и своје научне каријере данас развијају у Србији. Један од њих је и светски признати стручњак проф. др Ђуро Коруга. Власник је јединственог доктората који је одбранио истовремено на Машинском и Медицинском факлутету у Београду. Такође, професор Коруга је осмислио и више светски признатих патената. О животу и раду у иностранству, о повратку у Србију и о научном раду разговарао је са Бобаном Ковачевићем.

Машински факултет у Београду изнедрио је многе планетарно признате научнике и иноваторе. У посети смо светски познатом стручњаку у вези нано технологије. Власник је јединственог доктората који је одбранио истовремено на Машинском и Медицинском факултету у Београду. Оснивач је Центра за молекуларне машине Машинског факултета још 1985. године и власник више светски признатих патената.

Професор у пензији Ђуро Коруга је у САД осмислио решење за дугорочно и до сада најбезбедније складиштење нуклеарног отпада. Први је помоћу микроскопа видео атомаску структуру молекула Ц60. Изумитељ је и патента нано фотонских сочива за који је добио награду у Русији, Кини и Швајцарској.

Професоре Коруга, Вас је тешко представити у неколико минута, светски сте познати научник који је ипак одлучио да живи и ради у Србији. Зашто?

"Обично народ каже да је таква судбина, а судбина је карактер човека. Значи, мене је мој карактер определио да дођем поново у своју земљу, мада сам у иностранству провео, кад саберем, око 9 година. Радио сам на Универзитету, сарађивао са њиховом привредом, научио доста тога и онда је једно промишљање, тако да кажем, о свом животу, шта ја могу да урадим и како да живим на Западу и овде. Веровали или не, таква ситуација се створила да сам донео одлуку да се вратим и да овде оснујем одговарајуће центре, лабораторије за нано технологије, јер сам то научио у САД и Јапану, почевши од 1984. године.

Вратио сам се да се борим да створим услове, искрено речено. И није било лако изборити се за одговарајућу опрему која је сад у овој лабораторији, и кошта око 900000 евра.

Значи-борба, стварање...јер ако нећемо ми, ко ће други?", пита се професор Коруга.

Цео разговор са професором Ђуром Коругом погледајте у нашем видео прилогу.

 

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво