3DTV праћење без стерео наочара

Најновије истраживање Калифорнијског универзитета Санта Круз доноси новине на пољу 3D пријема програма. Уређаји на којима се приказује програм у 3D технологији током емитовања може се пратити без сметњи и у 2D.

Истраживачи Санта Круза су успешно развили 3D+2D телевизоре који гледаоцима са стерео тродимензионалним наочарама могу пратити програм у 3D-у док особе које у простори прате исти програм а немају стерео наочаре виде слику у 2D технологији без „гоустовања" (дуплих слика).

Главни истраживач у овом пројекту је Џејмс Дејвис, придружени професор компјутерских наука на Калифорнијском универзитету Санта Круз. „Бројни су разлози зашто је пожељно да се 3D прати без стерео наочара. Цена им је још увек прескупа а ретко ко се усуђује да обезбеди наочаре за целу породицу", рекао је Џејмс Дејвис у интервјуу за DigitalTVNews.

„Проблем дуплирања слике је решен на прилично лак начин" објашњава главни истраживач овог пројекта. Гледаоци који прате 3D са стерео тродимензионалним наочарама виде левим оком једну слику, десним оком другу слику. Корисници који гледају без стерео наочара 3D програм на телевизорима, виде мутну слику јер и лево и десно око виде различите слике. Проблем гоустовања је решен тако што лево око види слику док десно око не види слику из свог угла. Истраживачи су увели и трећу слику која има улогу да поништава контрасте слике из десног угла. Ако је бљештава слика на телевизији, трећа слика је црна а ако су сцене мрачне, трећа слика је бела.

Корисници без тродимензионалних наочара на овакав начин могу да виде 3D слику са прихватљивим контрастом у 2D-у.

Овај прост начин је истраживачима са Калифорнијског универзитета Санта Круз дао повода да испитају и која је пропорција неопходна како не би било сметњи у праћењу без стерео наочара. Код праћења кроз наочаре, гледаоци виде и левим и десним оком јасне слике 100% јачине. Када прате у овом експерименту без наочара 3D лево око види чисту слику и јасну 100% јачине док је десном ока прилично замрачена. Како објашњавају истраживачи, идеална пропорција у ситуацијама када су у соби испред 3D телевизора особе са и без наочара буде емитовање слика јачине 20% и 60% и тај однос не смета ни једним ни другим гледаоцима, нема главобоље и нема мешања слике када се престане са гледањем 3D програма.

Истраживање Калифорнијског универзитета Санта Круз једно је у низу истраживања којима је циљ да се унапреди 3D технологија и да се укаже на неке недостатке које је битно отклонити у наредном периоду.

Протеклих дана смо писали о истраживању професора Мајкла Шиба са Улмског универзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво