Читај ми!

Најава новог стандарда

Међународна унија за телеомуникације ITU објавила је да су њени чланови постигли договор о стварању новог видео стандарда високе ефикасности који ће носити назив (HEVC - High Efficiency Video Coding). Овај стандард је први представник следеће генерације технологије нове компресије која нуди исти квалитет слике, али уз упола нижи пропусни опсег у односу на текући H.264 стандард.

ITU-T Студијска Група 16 пристала је на прву фазу пројекта одобрења за овај стандард, формално познат као H.265 ili ISO / IEC 23008-2, који је резултат сарадње између ITU експертске групе за видео кодирање (VCEG) и ISO / IEC Moving Pictures Екпертске Групе (MPEG).

Нови стандард обухвата "Main" профил који подржава 8-битни 4:2:0 видео; „Main 10" профил са 10-битном подршком, као и „Main Still Picture" профил за кодирање слика који подржава исти алат за кодирање, као и онај потребан за „intra" слике.

Заједнички колаборативни тим ITU/ISO/IEC за видео кодирање (JCT-VC) наставиће рад на екстензијама за HEVC стандард, укључујући подршку за 12-битни видео као и на 4:2:2 и 4:4:4 хрома форматима. HEVC стандард постепено ће се адаптирати у правцу променљивог видео кодирања, а планира се активариње три институционална тела која ће такође радити у оквиру колаборативног тима намењеног за унапређење 3D видео кодирања (JCT-3V) на екстензијама HEVC стандарда за стереоскопско и 3D видео кодирање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара