Читај ми!

Одлаже се рок за дигитализацију?

Постоји могућност да ће се у наредном периоду почети с пробним емитовањем дигиталног ТВ сигнала у одређеном обиму и на одређеној територији, па се тренутно анализира и могућност померања рока за потпуни прелазак на дигитално емитовање. У том смислу можда ће доћи до измене стратегије и датума преласка који је усвојен стратегијом, при чему ће се свакако узети у обзир и датум избора - речено је Данасу у Министарству културе, информисања и информационог друштва.

Подсетимо, рок за прелазак са аналогног на дигитално емитовање телевизије у Европи је 2015, а надлежни у Србији поставили су себи рок да дигитализација буде завршена до 4. априла 2012. Донедавно првобитни датум за завршетак процеса дигитализације није се доводио у питање, док се данас у јавности помиње да би рок за прелазак на дигитално емитовање сигнала могао да се помери и за почетак 2013.

Одговорна уредница дигиталног програма РТС и координаторка Радне групе за дигитализацију РТС Татјана Ћитић каже за Данас да је најава одлагања рока за гашење свих аналогних предајника у Србији у једном дану очекивана, јер је „много планирано, а нажалост за сада недовољно урађено". Она очекује да ће електронским медијима и јавности у кратком року бити представљен ревидиран, реалан акциони план усклађен са најављеним одлагањем рока за коначни прелазак на дигитално емитовање програма. - Сигурна сам да је разлог за одлагање кратак рок који је у старту постављен. Обезбеђивање техничких услова за дигитализацију веома је захтеван процес који успоравају административне процедуре. За стицање свих услова за искључивање аналогних, а укључивање дигиталних предајника у Србији, потребно је сигурно годину и по дана интензивног рада - истиче Ћитићева.

Члан радне групе која је писала стратегију прелска с аналогног на дигитално емитовање у Србији Слободан Ђорић каже за наш лист да у процесу дигитализације постоји низ проблема, као и да би реалан рок за завршетак овог посла могао бити најраније април 2013. Медијска стратегија још није завршена у Србији, а она би требало да буде извор свих законских прописа о медијима, па и о дигитализацији. Међутим, у Нацрту стратегије посвећено је веома мало простора овој области - истиче Ђорић.

Што се тиче земаља окружења, он наводи да ће Хрватска, Мађарска, Румунија и Бугарска завршити процес дигитализације до краја ове године. Како додаје, у Хрватској се то одвија постепено по регионима, а „не одједном и преко ноћи као што је замишљено код нас". Ђорић, наиме, сматра да би најбоље решење било управо етапно прелажење на дигитално емитовање сигнала, према регионалним локацијама предвиђеним за дигитално емитовање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара