Читај ми!

Аудиовизуелни сервиси на захтев у Европи

Европска аудиовизуелна опсерваторија (European Audiovisual Observatory) и француска Дирекција за развој медија (Direction du developpement des medias), објавиле су студију Видео на захтев и одложено гледање ТВ програма у Европи (Video on Demand and Catch-Up Television in Europe).

Студија даје преглед аудиовизуелних сервиса на захтев, у Европи, а заснована је на критеријумима нове Директиве о аудиовизуелним медијским услугама усвојене 2007. године. Према Директиви, под Видеом на захтев подразумевају се сви ‘'телевизични'' (TV-like) сервиси, а не сви они који су доступни на захтев путем Интернета и осталих електронских уређаја.

Директивом о аудиовизуелним медијским услугама, у складу са појавом нових информационих технологија регулаторне мере се проширују на нелинеарне садржаје као што је услуга Видео на захтев и програме пласиране путем Интернета и мобилне телефоније. До краја 2009. године све чланице Европске уније су морале почети са применом Директиве о аудиовизуелним медијским услугама, коју је у Бриселу, 2007. усвојио Европски парламент. Директива је замена, односно, допуна Конвенције о прекограничној телевизији која је усвојена 1989. и два пута ревидирана - 1997. и 2007. Конвенцијом о прекограничној телевизији регулисано је јединствено европско радиодифузно тржиште с намером да се њена примена прошири и ван граница Европске уније, чиме се гарантује слобода пријема и реемитовања телевизијских програма преко државних граница и регулишу програмски садржаји, стандарди у циљу заштите малолетника, права на говор, стандарди у рекламирању и телешопингу, стандарди у спонзорисању аудиовизуелних медијских сервиса и програма.

Примењујући те критеријуме, Европска аудиовизуелна опсерваторија идентификовала је 696 сервиса, 366 различитих провајдера који су постојали до децембра 2008. Велика Британија имала је највише сервиса (145), следе Француска (106) и Италија (93). Више од половине сервиса доступно је путем Интернета, 30% путем DSL мреже (IPTV), 7% путем кабла, и мање од 3% путем сателита. У том тренутку, једино су у Великој Британији, постојали сервиси на захтев доступни путем дигиталне терестријалне телевизије на Top Up ТВ платформи.

Ово истраживање не узима у обзир сервисе који се дистрибуирају путем мобилне телефоније (који се умножавају захваљујући успеху Аpple iPhone), или вебсајтова посвећених искључиво прибављању информација, трејлерима или програмима за одрасле. Такође, нису обухваћени ни комерцијални канали у контексту видео шеринг сајтова, као што су YouTube и Dailymotion. Упркос укидању неких значајних сервиса број нових сервиса расте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара