Бесплатна мамографија на РТС-у

РТС, Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије су омогућили женама у Београду бесплатну мамографију коју ће, уз претходно заказивање телефоном, моћи да остваре од 8. до 20. марта, у мобилној амбуланти испред зграде РТС-а у Абердаревој улици.

Превентивни скрининг дојки препоручује се женама које имају 50 година и више, а овај вид прегледа могу обавити и жене млађе од препоручене животне доби, уколико имају неке симтоматичне тегобе или је неко у њиховој породици боловао од сличног или истог обољења.

Све даме које су заинтересоване за бесплатну превентивну мамографију коју је омогућио тим кампање РТС-а "Рак је излечив", моћи ће да искористе ову могућност од 8. до 20. марта уз обавезно претходно заказивање (од осам до 14 часова) путем телефона: 011/ 2684 052, Канцеларија за скрининг, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Радно време/термини током којих ће на располагању бити тим стручњака у мобилном мамографу у Абердаревој улици, испред зграде Радио-телевизије Србије (8–20. марта 2018): радним данима 13.00–19.00 а викендом 9.00–19.00.

Рак погађа свакога од нас, на различите начине. И зато свако може нешто да уради како бисмо променили упозоравајућу статистику: од напуштања лоших животних навика, стварања здраве средине у школи, на послу, окружењу, редовнијих прегледа, побољшања услова за откривање и лечење малигних болести.

Национална кампања РТС-а "Рак је излечив", која се спроводи уз подршку Министарства здравља Србије, јесте интегрисана, свеобухватна кампања која ће трајати годину дана.

Циљеви кампање су информисање и едукација грађана Србије о значају превенције, правовремена дијагностика и одговарајућа терапија, како би код што више пацијената болест била откривена на време, а животи сачувани. Кампања подразумева редовно извештавање у емисијама РТС-а, превентивне прегледе, едукацију као и хуманитарне акције.

Време је да сви заједно нешто променимо и урадимо, последњи је тренутак да се сви заједно ујединимо и победимо рак!

Колико се чека на зрачење? 

Проф. др Радан Џодић, в. д. директора Института за онкологију и радиологију Србије, истиче да је прошле године урађено 7.000 операција у пет операционих дворана.

"Око 4.000 људи је имало радио-терапију, исто толико је примало хемиотерапију. Машине су већ стигле у онкологију два, с нестрпљењем очекујемо да збринемо, да нема више од 350 пацијената који чекају, већ ћемо ту листу елиминисати са осам акцелератора", каже Џодић.

Начелница Радиотерапије КЦ Крагујевац др Весна Димитријевић наводи да пацијенти десетак дана чекају на амбулантно зрачење и отприлике месец дана на хоспитализацију.

У Нишу кажу да ће ускоро почети да раде на четвртом апарату. "За месец и по дана почећемо да радимо и на четвртом апарату, то је апарат који припада најсавременијој генерацији", истакла је начелница Радиотерапије у КЦ Ниш, онколог, др Катарина Бранковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара