Мали хероји у борби против рака

У свету годишње од рака оболи више од 160.000 деце, а малигне болести однесу око 90.000 дечјих живота. У Србији годишње оболи више од 300 деце, а због рака изгубимо један и по школски разред. Леукемија, лимфом и тумор мозга су најчешће дијагнозе. Овај дан у целом свету посвећен је деци оболелој од рака.

У Институту за онкологију у Београду, лечи се деветнаесторо деце, од пет до 18 година. И велики и мали – борци и хероји, подршка су једни другима, и у тешким и у мање тешким тренуцима, тако да су овде и осмеси и сузе сасвим у реду.

Матејина мајка Сузана Митровић каже да се боре са осмехом и нада се најбољем.

"Имала сам на колену проблем, остеосарком, имала сам четири терапије пре операције, сада ми је 14. терапија", рекла је шеснаестогодишња Александра Ђоковић.

Јасминка Нешковић, медицинска сестра на Дечјем одељењу Онколошког института, каже да лечење траје од годину до три године.

"Доста се са њима дружимо, гледамо да им будемо подршка, али и они су нама подршка", каже Нешковићева.

Деца најчешће оболевају од лимфома, тумора костију и мозга, као и леукемије. У лечењу можемо и ми да им помогнемо – уколико постанемо даваоци коштане сржи.

Доц. др Милош Кузмановић, начелник Хематоонколошког одељења Института за мајку и дете, рекао је да се акутне леукемије не лече само у Београду, већ и у Новом Саду и Нишу, то је модел лечења преузет из европских земаља – да је тимски рад оно што даје очекиване резултате.

Проф. др Драгана Вујић, начелник Стерилног блока (трансплантација) у Институту за мајку и дете, каже да трансплантациони тим Института у овом тренутку ради све облике трансплантације, укључујући и оне најсложеније, када је један од родитеља давалац, или када је добровољни давалац из светског регистра.

Удружења родитеља деце оболеле од рака и данас су позвала на слање СМС порука, 7175 за куповину стана близу Онколошког института у Београду, а 1150 за завршетак дечје хематоонкологије у Нишу.

"Тренутно не постоји канцер-регистар за децу, постоји само за одрасле, то је заправо документ, национална стартегија која би се бавила сузбијањем дечјег рака, између осталог бавила би се смањењем смртности код деце", рекла је Милица Шимановић из Удружења "Младице".

Милева Личина из Удружења "Увек са децом" каже да је важно да се родитељи одморе, дођу, припреме храну, оперу веш, да размене искуства са родитељима који су прошли све то.

"Направићемо још неколико кућа и станова за родитеље и децу која су на терапији да не морају да буду све време у болници већ у једној атмосфери која ће бар мало да им олакша", рекао је министар здравља Златибор Лончар. 

У више од 40 градова широм Србије симболично су пуштени балони – за децу која су победила, за децу која се боре, али и за децу која нису победила рак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара