Генерација 2014: Спортска генерација

После 16 година, физичко васпитање могло би да се врати на факултете и то као обавезан предмет. Национални просветни савет, подржао је идеју која за циљ има побољшање слике здравствених навика младих.

"Генерација 2014." истражује због чега се млади све чешће одричу физичких активности и како студенти у Србији реагују на предлог враћања некада популарне "фискутуре" на факултет.

Статистика говори да је више од 70 одсто становника Србије физички неактивно и да половина младих старости до 16 година има здравствене проблема који су у директној вези са физичком пасивношћу.

Некада је прелазна оцена из физичког васпитања била услов за упис наредне године студија. Проверавамо шта о иницијативи за њено поновно увођење кажу крагујевачки академци.

„После неких четири до пет сати слушања предавања тело се аутоматски умири, умртви, тако да му је неопходна нека физичка активност како би се покренуло. Веома је битно да студенти имају физичку активност у трајању од једног сата у дану. како би се организам покренуо", сматра Огњен Нешковић, студент Факултета инжењерских наука у Крагујевцу.

„Сматрам да би оцена из физичког васпитања требало да буде третирана једнако као свака друга оцена на факултету, уколико се овај предмет уврсти у обавезне испите. Верујем да ће студенти, тада, редовније похађати наставу и више ће се трудити на факултету", уверен је Александар Симоновић, студент војно- индустријског инжињерства.

Некада популарне „спортске игре" које су биле део свакодневице ученика и студената, замениле су савремене технологије.

Уместо на спортским теренима, млади све више времена проводе испред рачунара. Проверавали смо шта о томе кажу стручњаци и какве последице то може да има у каснијим годинама.

„Млади данас нису свесни шта значи бављење спортом, док су још мали, па онда и кроз средње школе и касније. Мислим да се појам бављења спортом одавно изгубио и да је спорт нестао као обележје наше нације", сматра Дејан Јововић, тренер Ватерполо клуба "Раднички - Контики" из Крагујевца.

Недавно спроведене анкете кажу да већи број студената сматра да спорт треба вратити на факултете. Међутим, чак 64 одсто њих је за то да физичко васпитање буде изборни, а не обавезни предмет.

„Мислим да не треба правити компормис између тога да ли физичко треба да постане обавезни испит на факултетима или не. Ми, млади нисмо свесни да је физичка активност један од битних фактора у нашим животима", додаје Милош Весовић, студент Факултета инжењерских наука из Крагујевца.

Настава физичког васпитања је до 1998. године била обавезна за студенте, то је био и услов за оверу семестра. Бруцоши су тако, имали обавезне часове пливања а касније су могли да се опредељују за другу спортску активност.

У којој форми ће и када физичко васпитање бити враћено на универзитете, зависиће од одлуке Министарства и самих високошколских установа.

Шта је Генерација 2014 ?

"Генерација 2014" је национални мултимедијални пројекат Јутарњег програма Радио-телевизије Србије, конципиран тако да путем ТВ извештаја на програмима Медијског јавног сервиса Србије и друштвених мрежа прати активности студената на факултетима и ван њих.
На друштвеним мрежама Фејсбук и Гулгл плус више од две хиљаде пратилаца активно учествује у коментарисању студентских тема и дилема.
Студенти из Србије који су у иностранству, Јутарњи програм и пројекат "Генерација 2014", могу уживо пратити на Сателитском програму РТС- а или путем интернета -"РТС уживо". Посебан подсајт портала Медијског јавног сервиса Србије посвећен је првој и дугој сезони пројекта "Генерација 2014".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара