Генерација 2014: Тест опште културе и писмености

Проверавали смо знање студената београдских факултета из области опште културе и познавања матерњег језика.

Инспирисана најавом о увођењу теста опште културе , као трећег испита, на крају осмогодишњег школовања, "Генерација 2014" тестирала је студенте појединих факултета. Језичке недоумице, сналажење на немој карти Европе и још неколико општих питања, нашла су се у овом тесту.

1. Питање " Стари Египћани и њихово писмо, које је настало пре три и по хиљаде година пре нове ере, познато је као алфабет, клинасто или хиреоглифско писмо?" , остало је без тачног одговора. 

2. На питање  "Да ли се правилно каже прекјуче или прекључе?",  већина испитаних одговорила је да је исправно рећи "прекључе". 

3. Дилема је било и код одговора на питање да ли је правилно рећи "извинуо сам се" или "извинио сам се", као и у случају "сумњив" или "сумљив". 

"Код нас је све мање рада, све више трагне- франге живота, и то је невоља. Ако треба проверити знање деце на малој матури, онда треба увести тест опште културе. Данас је у Србији велики број неписмених, необразованих и некултурних људи. Култура културу обогаћује рад", сматра познати српски песник Љубивоје Ршумовић. 

4. Да ли је "Болоња" име добила по познатом сликару, чувеном професору са факултета у Великој Британији или пак по чувеном европском универзитету? У овом случају било је највише тачних одговора. 

5. Где се на карти Европе налазе Немачка, Русија, Италија, Чешка или Норвешка? - била је "нова мука" за српске академце, који су углавном, на немој карти Европе мешали Немачку са Аустријом, Аустрију са Мађарском. Познавање географије стечено током основног и средњег образовања, Норвешку је сврстало тек негде на север Европе... 

Мишљења су подељена и око тога да ли тест опште културе треба да постане део испита на крају основе школе. 

"Не треба увести такве тестове, јер је општа култура нешто што се учи у вртићу и у нижим разредима основне школе", сматра један од студената Београдског универзитета. 

Има и оних који сматрају да је омладини Србије неопходно више знања у области опште кулутре и елементарне писмености. 

Могло би се закључити да нам тренутно од општег образовања више недостаје само озбиљна реформа образовног система.

Шта је Генерација 2014 ?

"Генерација 2014" је национални мултимедијални пројекат Јутарњег програма Радио-телевизије Србије, конципиран тако да путем ТВ извештаја на програмима Медијског јавног сервиса Србије и друштвених мрежа прати активности студената на факултетима и ван њих.
На друштвеним мрежама Фејсбук и Гулгл плус више од две хиљаде пратилаца активно учествује у коментарисању студентских тема и дилема.
Студенти из Србије који су у иностранству, Јутарњи програм и пројекат "Генерација 2014", могу уживо пратити на Сателитском програму РТС- а или путем интернета -"РТС уживо". Посебан подсајт портала Медијског јавног сервиса Србије посвећен је првој и дугој сезони пројекта "Генерација 2014".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара