Генерација 2014: Промена факултета

Закон о високом образоању у Србији студентима пружа могућност да током студија, под одређеним условима, промене факултет или високу школу. То је могуће само уколико се остаје у стуци. Тако је, на пример, после завршених стуковних студија, школовање могуће наставити на академским студијама на сродим факултетима. И док неким студентима ова могућност даје шансу са усавршавање и наставак школовања, други јој се противе.

Струковне студије у Србији трају три године, док је трајање академских различито: три, четири године или више година. Студенти струкoвних студија све чешће школовање настављају на академским. Ту праксу, међутим, не оправдавају неки академци.

 Љубица Кнежевић, Факултет инжењерских наука Крагујевац

"Годинама уназад студенти струковних студија прелазе на академске студије на факултете сродне струке, уз полагање минималног броја разлике у испитима што нас доводи у неправедан положај, јер је њихово градиво лакше од нашег, обзиром да смо ми на академским студијама од почетка нашег школовања", сматра Љубица.

 Да ли је реч о шанси више за оне који желе бољи степен образовања, или је само један од начина да факултети привику више студената ?

Никола Бандука, Факултет инжењерских наука Крагујевац

"Овај проблем се огледа у томе што је програм струковних студија доста лакши од програма академских, па самим тим студенти струковних судија имају могућност да стекну боље оцене. Тако се њихова диплома поистовећује са дипломом академских студија. Онда се доводи у питање шта будући студент да одабере: да ли лакши пут - да упише стуковне студије, а потом се пребаци на академске или да тежи - и упише академске студије", каже Никола Бандука.

Према званичној дефиницији, струковне студије требало би да служе за усвајање применљивх знања из одређене области, док академске припремају студенте за научну каријеру. Шта је решење и могy ли студенти утицати на промену ових правила?

Стефан Ђурић, студент Војно-индустријског инжењерства

"Студенти би требало да покрену иницијативу за пооштравање критуријма за прелазак са струковних на академске студије. Студенти који на овај начин мањају факултет су у могућности да остваре већи просек, а самим тим су у предности у односу на студенте са академских студија, јер имају и веће шансе да се запосле", каже Стефан.

Остаје дилема: струковне или академске студије? Да ли ће стiцање дипломе бити лакше и брже?

За сада, на факултетима одговарају: више могућности - квалитетније знање.

Шта је Генерација 2014 ?

"Генерација 2014" је национални мултимедијални пројекат Јутарњег програма Радио-телевизије Србије, конципиран тако да путем ТВ извештаја на програмима Медијског јавног сервиса Србије и друштвених мрежа прати активности студената на факултетима и ван њих.
На друштвеним мрежама Фејсбук и Гулгл плус више од две хиљаде пратилаца активно учествује у коментарисању студентских тема и дилема.
Студенти из Србије који су у иностранству, Јутарњи програм и пројекат "Генерација 2014", могу уживо пратити на Сателитском програму РТС- а или путем интернета -"РТС уживо". Посебан подсајт портала Медијског јавног сервиса Србије посвећен је првој и дугој сезони пројекта "Генерација 2014".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара