Генерација 2014: Злоупотреба студентских картица

Недавно је "Генерација 2014" покренула питање, зашо се у појединим студентским мензама ствара огромна гужва, док су друге, оближње, скоро празне и како овај проблем може да се реши у корист студената. Било је неколико добрих предлога и решења. Међутим, једне ствари се нико није сетио: Шта смо то заборавили a шта би могло бити решење, тема је овонедељне "Генерације 2014".

Последњих дана, међу студентима цвета бизнис: преподаја картица за дом и мензу. Иако се ради о илегалном послу, размена, куповина или продаја скоро да је јавна.

Како систем функиционише објашањава Марко Маленчић, апсолвент Православног богословског факултета: "На пример, студент на буџету, има свој стан, и исхрану. Картица му није потребна. Ипак, извади картицу, плати трошкове израде и касније је препода по вишој цени", каже Марко.

"Моја колегиница са факултета је добила место у дому. Понудила ми је да прода картицу за 150 евра. Тако сам купила место у дому - сада могу могу да се храним и имам смештај у дому. Мени се исплатило да купим од ње картицу зато што су оброци јефтинији, а купони за ручак подразумевају предјело, главно јело и дезерт", каже једна од студенткиња Универзитета у Београду.

Набавити картицу за мензу или дом, прилично је једноставно. Понуда је таква да може и да се бира. Картице се, путем огласа могу продатили или купити за 100 евра, кажу студенти. На огласним таблама постоје чак и сајтови и Фејсбук странице на којима се купују, продају или размењјуу собе или катритце за мензе.

Картице најчешће преподају студенти, а купују их незапсолени, запослени - практично сви.

"Онај ко поседује картицу не мора бити студент. Картице купују и људи који живе овде, који овде раде, том карицом се хране. Исплати се. То су углавном они који су завршили студије, а за 70 динара могу да ручају, за 100 евра да купе картицу и да се хране наредних десет година", каже један од студената са којима смо разговарали.

У уобичајној петоминутној анкети није постојао студент који није чуо за преподају картица. Изгледа да за "популарни студентски посао" не знају само они који би исхрану у мензама требало да контролишу.

"Проценат студената који на тај начин набављају картице, по мојој процени је, четвртина", каже Марко Маленчић.

Интересантно је да се у малом броју мензи, где је уведена контрола картица, гужва драстично смањила, па је питање. када би се овакве малверзације конторлисале, да ли би злоупотребе уопште и било.

Шта је Генерација 2014.

"Генерација 2014" је национални мултимедијални пројекат Јутарњег програма Радио-телевизије Србије, конципиран тако да путем ТВ извештаја на програмима Медијског јавног сервиса Србије и друштвених мрежа прати активности студената на факултетима и ван њих.
На друштвеним мрежама Фејсбук и Гулгл плус више од две хиљаде пратилаца активно учествује у коментарисању студентских тема и дилема.
Студенти из Србије који су у иностранству, Јутарњи програм и пројекат "Генерација 2014", могу уживо пратити на Сателитском програму РТС- а или путем интернета -"РТС уживо". Посебан подсајт портала Медијског јавног сервиса Србије посвећен је првој и дугој сезони пројекта "Генерација 2014".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара