Поп-рок азбучник - Вампири

Група „Вампири“ основана је 1990. године у Београду, у саставу: Александар Ераковић Ера (вокал и вођа бенда), Дејан Пејовић, Дејан Петровић и Душан Варда (пратећи вокали), Душан Павловић (гитара), Дејан Јовановић (бас), Горан Реџепи (бубањ), Борко Борац (саксофон) и Дејан Томовић (клавијатуре). Свирали су музику која је била популарна у Северној Америци, у периоду од 1955. до 1965. године.

Први албум, „Рама лама динг донгˮ, који је назван по истоименој, обрађеној песми америчке групе „The Edsels ˮ, објављен је за ПГП РТБ 1991. године. На њему се налазе бројни хитови: „Doo-wop babyˮ, „Анђелаˮ, „Сан летње ноћиˮ, „Љубав је санˮ... Исте године наступали су као предгрупа на концерту чувеног састава „Vaya Con Diosˮ и учествовали на фестивалима: „Београдско пролећеˮ (изводећи обраду песме „Београдеˮ Ђорђа Марјановића) и „МЕСАМˮ, на коме су победили изводећи композицију „Мени њена љубав требаˮ, за коју су добили награду за откриће године. Након тога, крајем године је уследило и објављивање другог албума, под називом „Тачно у поноћˮ. Годину дана касније наступили су на „Југовизијиˮ, последњем југословенском избору за представника на „Песми Евровизијеˮ, а њихова песма „Динг динг донгˮ освојила је друго место. Компоновали су и музику за филм „Ми нисмо анђелиˮ, Срђана Драгојевића, а крајем године објавили су и свој трећи албум, „Бе-Беˮ. Бенд је престао са радом 1993. године, а тројица њених чланова основала су нову групу (са члановима некадашње групе „У шкрипцуˮ) „Фамилијаˮ.

Ипак, група „Вампириˮ у новом саставу, који чине Александар Ераковић, Дејан Томовић, Драган Новаковић, Саша Петров и Срђан Миленковић, објављује албум „Плави градˮ (ПГП РТС, 1995). Две године касније издат је и њихов последњи албум, „Monkey foodˮ.

Концертом у Центру „Саваˮ покушали су да наставе свој рад и сарадњу, 2012. године, али и поред неколико концерата одржаних широм Србије, снимили су само једну песму, „Пут за прави путˮ (2015). После дуге паузе, 2022. године објављују свој шести студијски албум за ПГП-РТС, под називом „Летимо".

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије