Читај ми!

Светске музичке позорнице

Репродуковаћемо снимак концерта који су чланови Симфонијског оркестра Радио-телевизије Шпаније под управом Андреја Борејка одржали 1. марта у Театру Монументал у Мадриду. На програму су била дела Макса Бруха и Александра Землинског. Као солисткиња наступила је виолинисткиња Естер Ју, а овај снимак, из серијала Премијум концерти Еурорадија, уступљен нам је посредством међународне размене.

У првом делу емисије слушаћете Брухов Виолински концерт у ге молу, број 1 опус 26 у којем ће солистичку деоницу изводити Естер Ју. Пажњу светске јавности ова уметница привукла је 2010. године као шеснаестогодишњакиња када је, као најмлађа учесница, освојила специјалну награду на Међународном такмичењу виолиниста „Јан Сибелијус”. Након тога уследила је и награда на такмичењу „Краљица Елизабета” 2012. године, а у периоду од 2014. до 2016. била је један од Би-Би-Сијевих Уметника нове генерације. Музицирала је са Националним оркестром Белгије, Краљевским Шкотским националним оркестром, Симфонијским оркестром из Ванкувера, Филхармонијом из Хонгконга и другим ансамблима. Иначе, она је прва у историји резидентна-уметница Краљевске филхармоније. Данас Естер Ју најчешће музицира на Страдиваријусовој виолини из 1704. године.

Други део испуниће симфонијска фантазија Мала сирена Александра Землинског, једна од најлепших партитура из раног композиторовог оркестарског опуса. Дело је засновано на истоименом Андерсеновом комаду из 1836. године и прати морску нимфу која се заљубљује у смртника и жуди да буде са њим, али како време одмиче она схвата да је њихова будућност немогућа, па се враћа назад у море. Иако је ова Андерсенова бајка једна од најпознатијих, то није био главни разлог због којег се Землински одлучио да је одабере да му буде тема за симфонијску фантазију. Наиме, композиторова веза са Алмом Шиндлер од самог почетка је била осуђена на неуспех, пошто је, упркос заклињању на вечну љубав, она подлегла утицајима пријатеља који су Землинског сматрали мање импресивним него што је то био Густав Малер, за кога се Алма потом и удала. Пар дана пре њиховог венчања, фебруара 1902, Землински је започео рад на овој фантазији, а завршио ју је 20. марта 1903. године. Дело је премијерно изведено у Бечу 25. јануара 1905. године.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије