Читај ми!

Антологија српске музике

Представићемо дела Михаила Вукдраговића и Војислава Вучковића, која су писана у духу револуционарних тежњи и борбе за слободу и равноправност свих слојева друштва, што су обојица уметника делила.

Музику за филм „Бесмртна младост”, Михаило Вукдраговић написао је 1948. године за ово остварење Војислава Нановића. Сиже филма прати групу младих илегалаца који за време окупације Београда организују сакупљање оружја за помоћ партизанском одреду на Космају, са којим на крају успевају да, и поред бројних недаћа, успоставе контакт. Ово је иначе био филм којим се публици први пут представио великан глумишта Раде Марковић.

Клавирску скицу за Трећу симфонију, познатију под именом Херојски ораторијум, Вучковић је завршио непуна два месеца пре своје трагичне смрти. По окупацији Југославије, композитор је заједно са супругом, проводио време у илегали, да би у децембру 1942. године био ухапшен, а потом и усмрћен у затвору Специјалне полиције. С обзиром на то да Вучковић није завршио оркестрацију своје композиције, 1951. године је то учинио Александар Обрадовић, те је у том виду премијерно изведен први став у оквиру прославе Његошеве стогодишњице на Цетињу. Ово није било случајно, с обзиром на то да је Вучковић своје дело замислио као вокално-инструменталну композицију за мешовити хор, солисте и оркестар, користећи комбинацију одломака из народне песме „Почетак буне против дахија” и Његошевог „Горског вијенца”. Композитор је мотиве Првог српског устанка и истраге против потурица, видео као метафору за борбу партизанских одреда против окупатора у времену у којем је живео, односно видео је сличности између свих покрета за ослобођење у дугом временском периоду. Због тога се цело дело завршава победоносним покличем у хору и оркестру „Слобода, света слобода”.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара