Читај ми!

Џез

Представљамо одабране нумере са два албума саксофонисте Џејмса Брендона Луиса, објављена у првим месецима 2024. године – „The Messthetics and James Brandon Lewis” и „Transfiguration” у извођењу његовог квартета.

Један од најцењенијих саксофониста данашњице, Џејмс Брендон Луис, у првим месецима ове године представио је публици чак два студијска издања. Албум „The Messthetics and James Brandon Lewis” настао је у сарадњи са триом The Messthetics, који чини ритам секција легендарног пост-хардкор бенда Fugazi и гитариста Ентони Пирог. У односу на јасније оријентисане џез радове саксофонисте, овде је приметан отклон га метрички прецизнијој ритам секцији, али и звучно агресивнијим гитарским музичким правцима. На средњој територији између алтернативног рока, панка, нео-фјужна и канонске џез импровизације на саксофону, ова екипа музичара успева да помири емоционални капацитет једноставних мелодија и узбуђење које носи судар жанрова.

На албуму „Transfiguration” Џејмс Брендон Луис наступа заједно са својим квартетом. То је проверена акустична формација у којој сарађује са пијанистом Аруаном Ортизом, басистом Бредом Џоунсом и бубњарем Чедом Тејлором. Израз овог квартета надовезује се на колтрејновско наслеђе, што је и једна од есенцијалних карактеристика Луисовог ауторског рада, те свирачког стила. Звучно збијена и хармонски слојевита, веома апстрактна и комплексна, али и снажног спиритуалног набоја и свирачке енергије, Луисова музика отелотворује есенцијалне и универзалне вредности џеза од шездесетих година до данас, и доноси им свеж ауторски и импровизаторски печат.

Аутор Никола Марковић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара