Студије и огледи

Уна Поповић и Срђан Шаровић: Идентитет дела у дигиталној средини (1)

У емисији Студије и огледи 26. и 27. фебруара можете слушати текст Уне Поповић и Срђана Шаровића „Идентитет дела у дигиталној средини”.

Тему идентитета дела у дигиталној средини аутори обрађују као питање о онтолошко-естетском идентитету дела. Ово питање тиче се чињенице да се дела у крипто простору појављују у великим серијама, обухватајући и по више хиљада чланова, те се питање о онтолошко-естетском идентитету дела разматра на примеру long-form генеративне уметности. Јединственим делом у овом случају сматра се како целокупна серија, тако и сви појединачи генерисани чланови серије, али и програмски код којим се серија генерише. Уна Поповић и Срђан Шаровић разматрају онтолошке категорије којима се може одредити такво јединствено дело, као и његове естетске критеријуме. Током ове анализе, показаће се да естетски критеријуми почивају на онтолошком устројству дела.

У емисијама које су на програму 28. и 29. фебруара можете пратити текст „Појац и хор – самостојност дела и поетски засновано друштво”, који су такође написали Уна Поповић и Срђан Шаровић.

 

Читао Александар Божовић.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије