Савремена филозофија духа

Дејвид Чалмерс: Одсутне квалије, опадајуће квалије, играјуће квалије

У наставку циклуса САВРЕМЕНА ФИЛОЗОФИЈА ДУХА, у којем четвртком емитујемо релевантне чланке из ове научне дисциплине које је изабрао и превео Владимир Ноцић, можете слушати текст Дејвида Чалмерса „Одсутне квалије, опадајуће квалије, играјуће квалије".

Дејвид Чалмерс (рођен 1966. године) је аустралијски филозоф и когнитивни научник, за кога се слободно може рећи да је једна од највећих звезда данашње филозофије духа - предавач је на више аустралијских и америчких универзитета, директор Центра за свест (Centre for Consciousness) при Аустралијском националним универзитету и члан Америчке академије наука и уметности. 

У тексту Одсутне квалије, опадајуће квалије, играјуће квалије Чалмерс полази од претпоставке да особине искуства (феноменалне особине или квалије) системски зависе од физичких особина, и то према некој законитости. Остављајући по страни питање да ли је та законитост логичког или метафизуичког карактера, Чалмерс проблематизује сам начин на који феноменалне особине зависе од физичких особина, усредсређујући се и на питање које врсте физичких система могу проузроковати свесно искуство.

У ту сврху, аутор посебно инсистира на апстрактној каузалној организацији мозга, која може да се реализује у више различитих физичких система, посебно инсистирајући на такозаном „принципу организационе инваријантности", који гласи: ако претпоставимо било који систем који поседује свесно искуство, онда било који систем који поседује исту такву функционалну организацију мора имати исто такво свесно искуство. И управо су „одсутне квалије", „опадајуће квалије" и „играјуће кваилије" могући приговори принципу организационе инваријантности на које ће Чалмерс покушати да одговори у овом тексту.

Текст је први пут објављен 1995. године у зборнику Conscious Experience који је приредио Томас Мецингер.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара