Читај ми!

Др Гала Чаки

Гала Чаки је српска сликарка, рођена у Ечки.

Колекционарка и организаторка "Гала међународног симпозијума уметности". Основне и мастер студије је завшила на Академији уметности у Новом Саду, а докторске уметничке студије на Факултету ликовних уметности у Београду. У уметничкој активности дугој више од две деценије Гала Чаки остварила је врло сложен и разноврсни опус делујући у више културних средина, с почетком на азијској уметничкој сцени, настављајући у Европи и Америци, не прекидајући радне и излагачке везе са средином свог формирања.

Гала је једна од најнаграђиванијих и најуспешнијих уметница данас у Србији. Добитница је свих награда за цртеж и слику на Академији уметности, награда од стране Министра културе у Катару, Дубаиу, награда од стране Премијера УЕ за хуманитаран рад са децом ометеном у развоју, представљала је Србију чак два пута на Бијеналу уметности у Пекингу. Ове године је номинована од стране Џанг Зиканга (енг. Зханг Зиканг), директора Националног музеја у Пекингу за Бијенале уметности у Венецији. Поред награда, њено стваралаштво је усавршавано уметничким стипендијама у Финској, Њујорку, Индији и Сингапуру. 2021. године је добила престижну награду за најуспешнију уметницу од Покрајинске Владе у Војводини. Излагала је у Америци, Канади, Мексику, Шпанији, Француској, Белгији, Холандији, Немачкој, Пољској, Италији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Румунији, Мађарској, Русији, Кини, Јапану, Индонезији, Сингапуру. Сви ови крајње селективно одабрани подаци наведени су зато да се наговести врло истакнути статус Гале која такав положај није хтела да чува и негује, него се годинама увек упуштала у изазове ризика пред којима се налазила спремна да на свој наċин одговори на непрекидне промене у неизвесним токовима савремене уметности.

Галин уметнички пут је разуђен, разнолик и разноврстан, отворен ка бескрајним могућностима примене многих језика, техника и медија. Према мишљењу Џанг Зиканга, Галина дела су ретко аутентична и зрела за њене године, те као таква је представљају као једну од најозбиљнијих кандидата за одабир представљања Србије на Бијеналу уметности у Венецији. Гала тренутно ради на спремању четири самосталне изложбе у Монаку, Лос Анђелесу, Минхену и Хамбургу.

Ауторка и уредница серијала мр Љубица Крминац.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије