Емисија о радију и радиофонском стваралаштву  

Радио и вештачка интелигенција

Неки од најтачнијих епитета радија су да је то интимни и топао медиј. Реченица (или маркетиншки слоган) која се често користи како би боље био описан је „Радио је пријатељ". Како је онда могуће спојити радио и нешто што носи префикс „вештачка", па макар то била и интелигенција?

Ипак, ако (клонирани) гласови звуче баш као вама познате презентерске и водитељске личности, ако вам доноси генерисану музику према вашим афинитетима, ако је могуће да робот брзо и ефикасно обавља велики број процеса (укључујући и прилично убедљиво предвиђање вести из будућности), да ли то значи да је време да се запитамо када ће напредни програмски алгоритми и вештачка интелигенција заменити „невидљиве људе"?

Колико је радио данас спреман да користи надируће алате вештачке интелигенције за продукцију програма? У којој мери их радијски професионалци већ користе? Да ли је оправдана бојазан од „гушења" ауторског приступа у радију услед коришћења ових алата? Колико ове промене и све бржи развој могу да утичу на перцепцију програма код слушалачке публике? Да ли је све приметнија употреба ових алгоритама у звучном медију прихватљива са етичког становишта? О садашњости и будућности радија у „новацену", како неки аутори, попут Џејмса Лавлока називају „надолазеће доба хиперинтелигенције", разговарамо са Наташом Ракетић, одговорном уредницом Јутарњег програма Радио Београда 1 и са Горанком Једнак Максимовић (Radio Days Europe), које су имале прилику да чују бројна искуства водећих европских емитера када је реч о овој теми.

У редовној рубрици „Кутија за памћење" емитујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са књижевником академиком Бошком Петровићем, председником Матице српске и дугогодишњим уредником Матичиног Летописа. Ови разговори вођени су за циклус емисија „Гост Другог програма", а ми ћемо их се подсетити на 107. годину Петровићевог рођења.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара