Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

„Пажња! Пажња! Овде берлинска станица за емитовање у Вокс Хаусу, на таласу од четири стотине метара.“

Тако је на самом крају октобра 1923. године почело прво службено емитовање програма једне радио станице у Немачкој. Стогодишњицу радиофоније Немачка обележава пажљиво, увек подсећајући и на пропагандну улогу коју је радио имао тридесетих година прошлог века.

У среду, 8. новембра ће Факултет драмских уметности у Београду, поводом великог јубилеја – 75 година постојања и успешног рада – у својој биоскопској сали представити пројекат „Траговима звучног наслеђа – аудио архива ФДУ“ у оквиру којег је брижљиво прикупљена архива радиофонских остварења насталих од 1985. године. Наиме, једна од области у којој студенти артикулишу своје креативне идеје јесу аудио и радиофонска остварења – радио-драме, радио-игре, емисије различитих жанрова и форми, прилози, рекламе итд. Продукција ових остварења реализује се кроз заједничке пројектне активности студената и наставника већег броја катедара: за глуму, позоришну и радио режију, драматургију, менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе, снимање и дизајн звука.

Неке од ових „школских радова” шира јавност имала је прилику да чује на програмима радио-станица (најчешће Радио Београда), на малобројним фестивалима и смотрама радиофонских остварења. Међутим, највећи број остварења остао је део аудио-архиве Факултета, без могућности да шира јавност буде упозната са креативним дометима студената и наставника. Сада је дигитализован, сачуван и учињен доступним највећи део аудио продукције ове високошколске установе. Тим поводом нам у емисију долази продеканка Факултета, др Јована Караулић, доцент на Катедри за менаџмент и продукцију у позоришту, радију и култури на групи предемета из области позоришне продукције.

У редовној рубрици „Кутија за памћење" издвојили смо одломке из разговора које је Милош Јевтић за циклус емисија „Гост Другог програма" водио са драмском уметницом Миром Бањац. Глумица је рођена баш на данашњи дан, 4. новембра 1929. године.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије