Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Трећег септембра 1934, године у етар је први пут са таласа Радио Београда одаслата емисија „Национални час" коју су заједнички припремали и емитовали Радио Београд, Радио Загреб („Национални сат") и Радио Љубљана („Национална ура").

Смисао емисије био је да, у сва три центра, истакне државно јединство Југославије. Први гост био је др Винко Витезица, а међу предавачима су били истакнути интелектуалци тога доба – Иво Андрић, Исидора Секулић, Владимир Велмар Јанковић, Александар Белић... Посебан печат у „Националном часу" утиснуо је и књижевник Станислав Винавер, иначе оснивач Библиотеке Радио Београда, некада и уредник Краткоталасне радио станице Централног пресбироа Краљевине Југославије, али и један од заниљивијих радиофонских стваралаца свога доба, аутор десетак радио-драма.

У исти дан, али пет година касније, 3. септембра 1939, два дана после инвазије Немачке на Пољску и почетка Другог светског рата, на Калемегдану је одржана међународна аутомобилска и мотоциклистичка трка „Београдски Grand Prix“ у част рођендана Краља Петра II Карађорђевића. Аутомобилизам је на таласима Радио Београда одувек имао запажено место, а занимљиво је да је први пренос легендарног Радивоја Марковића био управо пренос једне аутомобилске трке.

Првог септембра окончан је рок за пријаву на конкурс за студентску награду „Неда Деполо“ коју Радио Београд 2 додељује за креативни допринос радио изразу. Узбудљив и радиофонски крајње атрактиван процес жирирања је тек пред нама, али је ово прилика да се подсетимо значаја Неде Деполо, драматурга и уредника у Драмском програму Радио Београда, једне од креативних личности које су на најбољи начин разумеле радиофонку уметност и младе људе уводиле у њене тајне.

У редовној рубрици „Kутија за памћење" емитујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са Золтаном Чуком, песником, преводиоцем, и изнад свега градитељем културних мостова између Мађарске и Србије, који је рођен управо 2. септембра 1901. године. Иначе, први превод Андрићевог романа „На Дрини ћуприја" на страни језик био онај Золтана Чуке, на мађарски. Ови разговори вођени су за циклус емисија Гост Другог програма 1976. године.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара